Omroeplicentie toch naar BR6

Politiek

Bodegraven-Reeuwijk

Na een uitvoerige behandeling in de commissie een week eerder heeft de gemeenteraad vorige week opnieuw langdurig gedebatteerd over de vraag aan welke aanvrager, BR6 of Editie Groene Hart, de lokale omroeplicentie zou moeten worden toegewezen. Alle fracties zouden liever een koepelorganisatie willen waarbinnen beide partijen kunnen werken, maar onderlinge meningsverschillen staan dat in de weg. Uiteindelijk koos de raad met grote meerderheid om het Commissariaat voor de Media (CvdM) te adviseren de licentie aan BR6 toe te kennen.

door Bert Verver

Eigenlijk waren alle fracties het erover eens dat de inwoners het meest gebaat zouden zijn met de oprichting van een koepelorganisatie, volgens het zogenaamde NPO-model, waaronder beide nieuwsmedia zouden kunnen functioneren. Op verzoek van de commissie Bestuur & Financiën had wethouder Dirk-Jan Knol daarom contact opgenomen met het CvdM om te kijken of de raad uitstel kon krijgen voor hun advies. Dat bleek niet te kunnen. De aanvragers hadden al meerdere keren te kennen gegeven dat zij niet willen samenwerken en CvdM zag geen reden dat dat op korte termijn zou veranderen.

Op de valreep had Editie Groene Hart nog een voorstel gemaakt hoe binnen een koepel wel samengewerkt zou kunnen worden, maar dat voorstel was volgens wethouder Knol te laat binnengekomen om nog meegenomen te worden.

Amendement en motie

De raad wilde de lijn van een koepelorganisatie wel vasthouden. BBR, D66, PvdA en LLBR dienden daarvoor een amendement in, waarin werd opgeroepen het CvdM te adviseren de licentie voor de komende 5 jaar toe te wijzen aan een nog op te richten koepelorganisatie. 

GroenLinks, CDA, VVD en ChristenUnie wilden zo ver niet gaan. Zij steunden wel een motie, waarmee ze de partijen meer tijd gunden om de betrekkingen te normaliseren en tot samenwerking te komen, ruim voor afloop van de komende licentieperiode.

Waardering voor beide

Tijdens de discussie die volgde bleek dat het voor alle fracties nagenoeg onmogelijk was te kiezen voor een van beide partijen. Er werd waardering uitgesproken over de wijze waarop BR6 al 30 jaar haar rol vervulde, maar evenzeer was er lof voor Editie Groene Hart als jonge en frisse organisatie.

Remco Tijssen noemde het een ‘dossier waar we mee in onze maag zitten’ en hekelde het proces, iets waar wethouder Knol later nadrukkelijk afstand van nam. Robin Kersbergen (VVD) sprak over een ‘duivels dilemma’, Monique Jonker (PvdA) noemde het advies een ‘gemiste kans’ en Willem Zuyderduyn (LLBR) vond het ‘een frustrerend proces dat alleen maar verliezers opleverde’.

Nico de Heij (CDA) sprak ook over een van de lastigste dossiers van de afgelopen jaren. Hij zag echter ook een advies uit een onafhankelijk rapport om de licentie aan BR6 toe te wijzen. Namens de SGP sloot Gerrit Weerheim zich daarbij aan. Elly de Vries (D66) deed nog de suggestie om een tweede advies toe te voegen om binnen een jaar te komen tot een koepelorganisatie, maar kreeg daarvoor de handen bij de meeste fracties niet op elkaar.

Afwikkeling

Het amendement werd verworpen met 8 stemmen voor (de indieners + 1 stem van de VVD) en 15 tegen. De motie werd aangenomen met 19 stemmen voor en 4 tegen (PvdA, D66, LLBR). Het raadsvoorstel om het CvdM te adviseren voor BR6 te kiezen werd aangenomen met 16 stemmen voor en 7 tegen (BBR,LLBR, PvdA, D66).

Verwacht mag worden dat het CvdM dit advies overneemt, waardoor BR6 ook de komende 5 jaar weer de lokale omroep zal zijn. Op de achtergrond heeft de organisatie de verplichting om zich in te spannen om samenwerking met Editie Groene Hart mogelijk te maken.