Afbeelding

Vorm afvalbrengstation blijft onzeker

Politiek

De gemeenteraad heeft nog geen besluit genomen over de scenario’s voor de renovatie van het afvalbrengstation of de verbouwing tot een volwaardige milieustraat. Op voorstel van Henk van der Smit (SGP) werd het besluit uitgesteld om het college tijd te geven met een nieuw plan te komen.

door Bert Verver

Er zijn drie scenario’s voor de aanpak van het afvalbrengstation ontwikkeld. De scenario’s ‘noodzaak’ en ‘goedkoop’ voor de kortere termijn en het scenario ‘optimaal’ voor de periode 15-20 jaar. Dat laatste scenario had de voorkeur van het college, en vergt een investering van 2 miljoen euro. Omdat dat nieuwe schulden zou opleveren, dienden de fracties van de VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA een amendement in met de oproep te kiezen voor het scenario ‘noodzaak’ en daarvoor een maximaal krediet van 400.000 euro beschikbaar te stellen.

Namens de indieners gaf Jan van Rooijen (CDA) een toelichting op het amendement. Hij stelde nadrukkelijk dat de inwoners blij kunnen zijn met het behoud van het afvalbrengstation in de gemeente. Hij stelde voor de kortetermijnoplossing ‘noodzaak’ te kiezen en in de meerjarenbegroting geld te reserveren voor de definitieve ombouw naar een uitgebreidere milieustraat.

Dilemma

Wethouder Kees Oskam begreep de overwegingen en noemde het uittrekken van vier ton voor een noodzakelijke aanpak of 2 miljoen voor de langere termijn een ‘dilemma’. De jaarlijkse lasten blijven namelijk gelijk door het verschil in afschrijvingstermijnen. Hij zou het jammer vinden als het nu ontwikkelde plan in de prullenbak verdwijnt en stelde voor een nieuw plan te maken om over te gaan tot een ‘hoog noodzakelijke’ aanpak. Zo kan later worden bekeken of het scenario ‘optimaal’ toch in het financiële herstelplan past.

Het voorstel van de wethouder kwam hem op kritiek te staan van Hennie Castelein (BBR), die stelde dat hij een draai van 180 graden maakte en dat het agendapunt zo niet kon worden behandeld. Ook Kees Willem van Os (VVD) zette vraagtekens bij de uitspraak van Oskam, omdat de variant ‘hoogst noodzakelijk’ niet van tevoren was uitgewerkt. 

Henk van der Smit (SGP) concludeerde dat er sprake was van een rommelige besluitvorming, waarbij de wethouder in feite een amendement op een amendement indiende. Hij stelde daarom voor het stemmen uit te stellen. Hij kreeg daarvoor direct steun van Frank Rijkaart (Lokaal Liberaal), die overigens de vrees uitsprak dat goedkoop duurkoop zou worden. 

Wethouder Oskam begreep dat het ingewikkeld was om een goede afweging te maken tussen de noodzakelijke werkzaamheden en de financiële aspecten die daarmee gemoeid zijn. Hij beloofde het nodige denkwerk te verrichten om het idee van een ‘hoog noodzakelijke aanpak’ in te passen was in het financiële plaatje. Hij had er geen moeite mee om het besluit enkele maanden op te schuiven.