In haar directe omgeving levert Lisanne zelf de pakketten af.
In haar directe omgeving levert Lisanne zelf de pakketten af.

‘Ik teken zelf uit hoe ik de accessoires voor me zie’

Algemeen

Reeuwijk

Bijna 5 jaar geleden stapte Lisanne Bournas voor het eerst als stewardess aan boord van een vliegtuig van KLM. “Ik droomde altijd al van veel mooie en lange reizen.” Zo was ze na een vlucht een keer in Johannesburg toen het vliegtuig waarmee ze terug zou gaan niet op kwam dagen. “Een kort verblijf van vijf dagen werd verlengd. Toen ben ik markten gaan bezoeken en kwam ik leuke accessoires tegen die ik als aandenken mee naar huis nam.” En dát was eigenlijk het begin van haar online winkel Treasure Hunt Amsterdam.

Door Sabrina den Haag

Al vanaf de eerste keer dat Lisanne deze accessoires mee naar Nederland nam, kreeg ze complimenten van familie en vrienden. “’Wat vet die grote schalen!’ kreeg ik te horen. Daarna nam ik de volgende keer iets mee voor dat ene familielid, en voor een ander, en een ander. Dat liep uiteindelijk volledig uit de hand. Ik nam nog maar één of twee jurkjes voor mezelf mee in mijn koffer en voor de rest was deze leeg om inkopen te doen voor familie en vrienden,” lacht Lisanne.

Cultuurverschillen

Uiteindelijk ging ze ‘50 vliegen’ als stewardess - “Dat is parttime vliegen” - waarvoor er meer tijd kwam om haar onderneming op te starten. “Ik kon de vraag voor vrienden en familie niet meer aan. Toen was het het meest voor de hand liggend om een webshop te starten. Maar dat wilde ik wel goed doen.” 

En zo geschiedde. Voor iedere reis maakte Lisanne een duidelijk plan met welke fabrieken en markten ze zou bezoeken, zodat ze haar tijd daar zo efficiënt mogelijk gebruikte. Dit deed ze met name in Indonesië, Afrika en India. Zo bouwde ze tijdens iedere reis een groter netwerk op en leerde ze met wie ze samen wilde werken en met wie niet. “Op zoek gaan naar ‘treasures’ vind ik gewoon onwijs leuk om te doen. Ik leg van tevoren contact met de betreffende fabriek die ik wil bezoeken. Ik kijk hoe het er daar aan toe gaat, of dat een fabriek is waarmee ik wil samenwerken en wat ze kunnen leveren.” Zo leert Lisanne ook meer over de cultuurverschillen. Ze wist al dat deze groot waren, maar echt samenwerken is toch nog even extra schakelen. “Ze doen het allemaal heel rustig aan en dat is in onze cultuur zo anders. Ik zit dus regelmatig achter ze aan om te zorgen dat alles goed en op tijd wordt geleverd.”

Natuurlijke materialen

Wat begon voor familie en vrienden, groeide snel uit tot tientallen bestellingen. Inmiddels wordt er met pallets tegelijk besteld. Dit zijn producten onder het eigen label Treasure Hunt Amsterdam, producten van andere merken en een zorgvuldig geselecteerde collectie. 

De producten die onder het eigen label worden uitgegeven, ontwerpt Lisanne zelf of samen met de mannen en vrouwen van de fabrieken. “Dan teken ik bijvoorbeeld helemaal uit hoe ik het voor me zie en welke schelpjes en/of kleuren ik er graag op zou willen hebben. Dan gaat mijn contactpersoon op zoek naar bijpassende onderdelen en laat hij het zien.” Dat gaat nu wegens corona allemaal via WhatsApp. “Het tijdsverschil maakt het soms wel lastig.” Over een tijdje kan ze weer fysiek langs om de producten van tevoren te bekijken.

Kwaliteit zelf in de hand

Lisanne let op de samenstelling van de producten en of ze voldoen aan de vereisten van het merk. Met haar eigen label streeft ze namelijk naar handgemaakte items die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Daarnaast koopt ze bepaalde producten in zoals andere bijpassende merken en de geselecteerde collectie. “Hierin probeer ik zoveel mogelijk te streven naar dezelfde kernwaarden.” 

Daarnaast is de kwaliteit van de producten erg belangrijk. Lisanne heeft echt oog voor detail. “De kwaliteitscontrole doe ik nog steeds zelf. Dat vind ik belangrijk, want de kwaliteitsstandaarden in ons land liggen vele malen hoger dan in landen als India en Afrika. Daarom houd ik zelf in de gaten dat alles naar mijn wens gaat.” 

Op de bakfiets

Zo ging Lisanne van een lokale starter naar een succesvolle online interieurwinkel. De toekomst? Die ziet ze vol vertrouwen tegemoet! “De nieuwe webshop is begin dit jaar gelanceerd en ik kijk ernaar uit om de wereld weer over te reizen op zoek naar de mooiste treasures. Daarnaast zijn ook de eerste bestellingen vanuit België inmiddels binnen.” 

Toch wil Lisanne niet te hard op de zaken vooruit lopen. “Ik geniet iedere dag van wat ik doe en dat vind ik het belangrijkst. Zo vind ik het super om lokaal contact te houden. Daarom bezorg ik bijvoorbeeld zo nu en dan bestellingen in mijn directe omgeving nog steeds zelf. Dus wie weet zien jullie mij binnenkort eens voorbij razen op mijn bakfiets!”