QRcode voor enquête Nieuwerbrug.
QRcode voor enquête Nieuwerbrug. Foto:

Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug

Van onze dorpsvisie is een aantal zaken al gerealiseerd: De Korte Waarder, de Hoge Rijndijk en het centrum zijn opgeknapt. Op de achterlaat locatie van Francken is de nieuwbouw gestart. De Wijde Wiericke is volop in ontwikkeling en de natuurspeeltuin is gerealiseerd. Een aantal zaken moet nog verder worden geregeld, zoals het weren van het zware vrachtverkeer in Nieuwerbrug, het verminderen van het sluipverkeer en het afremmen van hardrijders. In 2017 hebben wij samen met jullie de Dorpsvisie 2017-2027 samengesteld. De gemeente was daar enthousiast over en is ermee aan de slag gegaan. Het initiatief heeft bovendien navolging gekregen: alle overige kernen hebben inmiddels ook een dorpsvisie gemaakt.


In de visie staat echter niets over duurzaamheid. Destijds stond dit onderwerp lang niet zo vol in de schijnwerper als nu. De realisatie van de duurzaamheidsdoelen kan verstrekkende gevolgen hebben en is aanleiding tot brede discussie en uiteenlopende standpunten. Wij willen onze dorpsvisie graag op dit punt aanvullen met jullie meningen en ideeën. Daarom vragen wij, net als destijds, om een korte enquête over duurzaamheid in te vullen om te peilen hoe Nieuwerbruggers erover denken. Het is immers niet ónze dorpsvisie, het is de visie van ons dórp. En dat we er iets mee kunnen bereiken is te zien aan het succes van de eerste dorpsvisie. Grijp daarom deze kans! 


Destijds gingen we nog met papieren formulieren langs de deuren, nu is ook dat veranderd. Onderaan staat een QR-code. Als je deze scant met je mobiel of tablet, dan kom je bij de start van de enquête. De QR-code bevat deze link: https://enquetes.pleio.nl/index.php/876426?lang=nl. Die kun je natuurlijk ook gebruiken (op een PC of laptop bijvoorbeeld). Het invullen van de vragen kan in ongeveer 5 à 10 minuten.


De antwoorden worden anoniem verzonden, tenzij je er zelf voor kiest een e-mailadres of andere herkenbare gegevens in te vullen. De gegevens worden niet herleidbaar verwerkt door de WIN ten behoeve van de nieuwe dorpsvisie. Eventuele emailadressen worden na verwerking losgekoppeld. Wij vragen je deze enquête vóór 10 februari in te vullen en danken je hartelijk voor je medewerking!


Dorpsteam Reeuwijk-Brug

Soms zeg je tegen jezelf: 'een nieuw jaar, nieuwe kansen!'vDat is ook voor 2022 het geval, al zal dat niet helemaal zo lijken. De coronapandemie blijft ons nog wel even in de greep houden, maar we kijken daaraan voorbij als we als Dorpsteam onze plannen maken.


En voor die plannen zie ik zeker toekomst! Met ingang van dit jaar mogen we als Dorpsteam Reeuwijk-Brug drie nieuwe leden verwelkomen. Helaas hebben we nog niet anders dan digitaal vergaderd, maar ze hebben zich enthousiast getoond en we vertrouwen erop dat we straks met een enthousiast team door kunnen gaan.


Want… de gemeente heeft ons een aangepast convenant voorgelegd ter beoordeling en ondertekening. Enerzijds waren we blij verrast, want er zijn opmerkingen en aanbevelingen in verwerkt uit het voorzittersoverleg dat we hebben gehad. De jas gaat dus iets beter passen. Maar er staat ook een clausule in voor een maximale zittingstermijn is. Dorpsteamleden mogen maximaal 8 jaar zitting hebben. En dan blijkt ineens dat twee actieve leden in de komende paar jaar vertrekken. Ook daarom zijn we heel blij met de nieuwe aanmeldingen.


We vertrouwen erop dat we met een enthousiaste ploeg de eind vorig jaar ingeleverde toekomstvisie verder vorm te kunnen geven. Niet alleen binnen ons dorpsteam, maar natuurlijk gezamenlijk met de inwoners van Reeuwijk-Brug. Voor dat laatste zullen wij zeker een manier vinden.


Heeft u wensen en ideeën voor de nabije toekomst? Zijn het dingen in uw directe woonomgeving en kunnen wij ze realiseren met z’n allen als inwoners? Dan helpen wij u daar graag bij. Er past veel in de thema’s die in de toekomstvisie zijn benoemd.


We gaan ons best doen om meer bij u bekend te worden. Daarvoor zijn we onder andere bezig de website te verbeteren en verder te vullen met actualiteiten, agenda’s van vergaderingen en de notulen van onze bijeenkomsten. 


Ook letterlijk komen we binnenkort weer in beeld: voor de derde keer hebben we het mobiele afvalbrengstation naar Reeuwijk-Brug kunnen halen. Het afvalbrengstation staat op zaterdagmiddag 19 maart tussen 13.00 en 16.00 uur weer bij zalencentrum De Brug. U kunt er klein chemisch afval, klein huishoudelijk afval en een beetje klein, hanteerbaar verbouwingsafval (dus wat behang, houten latten, incourant glas, en dergelijk) weggooien. Geen aanhanger vol!


Wij willen die dag ook graag meedoen met de afvalchallenge en vragen u samen met ons een poosje zwerfafval te ruimen. U heeft in september vorig jaar bij het afvalbrengstation in grote getale knijpers opgehaald om afval te kunnen verzamelen. Wij vragen u deze knijper nu met ons te gebruiken in de wijken. Mocht u niet in het bezit zijn van een knijper, dan bent u alsnog van harte welkom om samen met ons aan de slag te gaan. U krijgt van ons vuilniszakken en wij voeren het afval dat u verzamelt voor u af. Help ons om aan het begin van het voorjaar Reeuwijk-Brug nog schoner te maken!


Duurzaamheid is ook een onderwerp dat erg leeft op dit moment. We merken met z’n allen dat de energierekening omhoog gaat en dat we proberen energie te besparen. Maar hoe doen we dat? Een goed begin is een warmtescan van uw woning. Waar lekt warmte weg? Zo’n scan laat duidelijk zien waar de lekkage in uw woning zit en wat het oplevert als u uw woning beter isoleert. Het is een eerste stap naar verduurzaming. Heeft u interesse? Dan willen wij als Dorpsteam u daarbij faciliteren en samen met de gemeente een dergelijke scan organiseren. Laat het ons weten! In Waarder is men u voorgegaan. De woning wordt, nadat u zich heeft opgegeven, vanaf de weg gescand met een warmtecamera, waarna u een isolatie-advies ontvangt. U kunt zich opgeven via ons e-mailadres.


Dorpsteam Sluipwijk en plassengebied

Tussen november en maart is het een goede tijd om de wilgen te snoeien of te knotten. Dat kan het beste elke 2 tot 5 jaar. In januari nam Heidi van stichting Natuurlijkheidi weer het initiatief om met een clubje bevriende jagers en bewoners te snoeien in het plassengebied. Dit maal niet op de eilanden, maar op de Ree. Het is een fijne manier van vrijetijdsbesteding om met elkaar de wilgen te knotten en de takken te bundelen in mooie bossen die weer gebruikt kunnen worden voor de natuurvriendelijke oeverbescherming en het verstevigen van de eilanden op de plassen. Heidi zorgt voor de catering en als je zelf geen gereedschap hebt, ook voor het benodigde materiaal om mee te snoeien. Wilt u ook helpen onze wilgen goed te knotten en met de takkenbossen het gebied te versterken? U bent van harte welkom.


Stichting VEEN heeft in het kader van de Gebiedsvisie aan Watersnip Advies opdracht gegeven een tweede pilot uit te voeren op plas Ravensberg. Twee enthousiaste eigenaren worden nu geholpen met vele palen en met professionele inzet van aannemers. Vier eilanden worden opgeknapt. Burgers en aanwonenden helpen mee met zagen op werkdagen en door het aanleveren van snoeihout in de vorm van takkenbossen. Het Dorpsteam stimuleert dit door een 'takkenbossen-folder' te laten drukken en huis-aan-huis te verspreiden. U kunt takkenbossen ook zelf toepassen in uw tuin als natuurlijke erfafscheiding. Vogels en insecten maken hier dankbaar gebruik van en het geeft uw tuin een landschappelijke uitstraling.


Er gebeurt momenteel veel goed werk op de plas Ravensberg. Eigenaren zijn meer met elkaar in gesprek geraakt en stimuleren elkaar bij het behoud van eilanden voor de toekomst. Het Reeuwijkse plassengebied heeft dit soort burgers nodig, die samen de handen uit de mouwen steken!


Op de Platteweg hebben enkele bewoners het initiatief genomen om een enquête huis-aan-huis te verspreiden met daarin enkele vragen naar bijvoorbeeld de juiste snelheid op deze smalle weg met daarop naast de bewoners en bedrijven veel fietsers (zoals de scholieren van Waarder en Driebruggen naar Gouda en visa versa), wandelaars en joggers. Het is een weg van alles dus, waar een snelheid van 60 km per uur levensgevaarlijk kan zijn. Natuurlijk weten de 'vaste' gebruikers zich wel aan te passen, maar de bewoners wordt nu gevraagd zich uit te spreken over dit al jarenlange slepende dilemma tussen voor en tegenstanders. Ook wordt de vraag gesteld of men het terecht vindt dat je, als bewoner, een vergunning moet betalen om op zaterdag en zondag thuis te komen. Het dorpsteam verzamelt de formulieren en zal de uitkomst met de bewoners en de gemeente delen.


Wilt u ook in het algemene bewonerspanel van het Plassengebied, waarin we een paar keer per jaar uw mening vragen over uiteenlopende onderwerpen die in ons gebied spelen? Geef u op met uw mailadres op info@dorpsteamsluipwijk.nl en we voegen u toe.


Dorpsteam Reeuwijk-Dorp, Tempel en buitengebied

Tijdens de openbare vergadering van het Dorpsteam op 7 oktober 2021 hebben we met de inwoners van gedachten gewisseld over hoe we met z’n allen de doelen uit de Dorpsvisie kunnen realiseren. Diverse mensen hebben laten weten interesse te hebben om hieraan mee te werken. Op 27 januari hebben we een opstartbijeenkomst gehouden en zijn er voor de verschillende thema’s werkgroepen gevormd. We zijn nog op zoek naar mensen die interesse hebben om deel te nemen aan de werkgroep ‘groene omgeving’ en ‘verkeer’. Heb je interesse of wil je hier meer informatie over, stuur dan een mailtje naar info@dorpsteamreeuwijkdorp.nl. 


Vanuit Tempel maakt men zich zorgen over een mogelijke grootschalige arbeidsmigrantenhuisvesting in Boskoop. Ze vrezen verkeersoverlast, aantasting van het poldergezicht en een gevoel van onveiligheid. We hebben de gemeente gevraagd de mensen van Tempel te ondersteunen. De gemeente gaf aan dat het signaal duidelijk was en ze met gemeente Alphen aan den Rijn in gesprek gaan. Het Dorpsteam heeft verzocht om aan die gemeente te vragen om de mensen uit Tempel bij het proces te betrekken. Er staat op dit moment nog niets op papier en er zijn nog geen officiële vergunningsaanvragen gedaan.


We hebben als Dorpsteam bij de gemeente onze zorgen geuit over een toename van geluidsoverlast bij een mogelijke verhoging van het geluidsscherm langs de A12 bij Reeuwijk-Brug. De gemeente heeft vervolgens de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) gevraagd hierover een presentatie te geven. Uit hun onderzoek blijkt dat er nagenoeg geen verschuiving plaatsvindt in de geluidszones. We hebben aangegeven dat elke dB-verhoging binnen een zone wel meer geluidsoverlast in met name de zones vlak langs de A12 geeft. De ODMH bevestigde dit en neemt het gegeven mee bij het overleg over de verhoging. Het is overigens nog niet zeker dat het geluidsscherm ook daadwerkelijk wordt verhoogd. 


Het viel ons op dat er soms bomen worden gekapt zonder dat er bomen worden teruggeplaatst. Als Dorpsteam vinden we bomen in ons gebied belangrijk en willen we er graag meer. We hebben bij de gemeente nagevraagd wat het bomenbeleid precies is en zijn momenteel in overleg met de gemeente over de gekapte bomen en terug te plaatsen bomen in Reesvelt.


Het Dorpsteam heeft bij de gemeente de stand van zaken met betrekking tot de Brugweg nagevraagd, daar leek namelijk weinig te gebeuren. Er wordt een projectleider gezocht, die vervolgens contact opneemt met het actiecomité Brugweg, de gemeenten Waddinxveen en Bodegraven-Reeuwijk en het Dorpsteam. Als eerste wordt daarna een uitgangspuntenonderzoek gedaan.


Het Hoogheemraadschap van Rijnland gaat dijken versterken langs de Middelburg- en Tempelpolder. Voorafgaand daaraan vindt het nodige onderzoek plaats en heeft hun projectteam gesprekken gevoerd met verschillende ondernemers en bewoners van deze polders. Op 5 januari was het Dorpsteam door hen uitgenodigd. Tijdens dat gesprek hebben we het projectteam een aantal adviezen en aandachtspunten meegegeven. Er is op 26 januari een webinar voor belangstellenden geweest, waarbij onder andere een app is geïntroduceerd waarmee je het proces kunt volgen.

Op de plas Ravensberg worden diverse eilanden opgeknapt.