Afbeelding
Foto:

Regionale Energiestrategie krijgt 7-

Algemeen

REGIO

Nadat in 2021 de Regionale Energiestrategie (RES) van Midden-Holland is ingediend, heeft de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) de RES beoordeeld op inhoud. Hierbij is vooral gekeken naar het beschermen van natuur- en landschap, het betrekken van bewoners en het halen van de klimaatdoelen. Het eindoordeel van de NMZH is een 7-.

Op het thema ‘energie-opgave’ is de NMZH positief over de inzet die de regio Midden-Holland toont voor zon op dak, op bedrijventerreinen, parkeerplaatsen en waterbassins. Op de regionale ambitie en de besparingsmaatregelen scoort regio redelijk. Er is echter werk aan de winkel om de selectie van duurzame warmtebronnen uit te breiden. De RES rekent hier op restwarmte uit de Rotterdamse haven, waardoor kleinschalige oplossingen geen kans krijgen volens de NMZH.

Op het thema ‘zorgvuldig ruimtegebruik’ becomplimenteert de NMZH de bescherming van de natuurgebieden in de regio. Wel is vooralsnog onduidelijk welke vorm van zon op land wordt gekozen en hoe geconcentreerd die zal zijn. De NMZH is kritisch op het besluit om windenergie uit te sluiten, omdat een focus op zonne-energie het energienet zwaar belast en de ruimtelijke afweging bemoeilijkt.

Op het gebied van maatschappelijk draagvlak is er lof voor de inzet op 50 procent lokaal eigendom en de afspraken over wat de gemeenten te doen staat. Het effect van de keuze voor alleen zonne-energie op de netcapaciteit had echter beter moeten worden uitgewerkt om ook de netbeheerder mee te krijgen. Ook moet de participatie met inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en raadsleden in het vervolg beter en effectiever worden georganiseerd.