Nieuw contactpunt voor duurzaamheidsvragen van boeren

Politiek

Er is een nieuw loket voor boeren in de regio Rijnland die vragen hebben over de verduurzaming van hun bedrijf: het Landbouwportaal van Rijnland. Hier kunnen boeren onder meer hulp krijgen van een gratis coach, die meedenkt over duurzame maatregelen en financiële ondersteuning hierbij.

Boeren staan voor vele duurzaamheidsvraagstukken: van duurzaam bodemgebruik en verbetering van de waterkwaliteit tot de stap naar kringlooplandbouw en het verbeteren van de biodiversiteit. Al die vraagstukken hangen met elkaar samen. Tegelijk is het voor boeren niet altijd duidelijk bij wie ze moeten aankloppen voor welke regels en subsidiemogelijkheden. Nu kunnen ze met al hun vragen terecht bij het Landbouwportaal van Rijnland. Het portaal helpt de diverse vraagstukken in samenhang op te pakken.

Op het Landbouwportaal kunnen boeren bijvoorbeeld een gratis coachbezoek aanvragen. Ook kunnen zij op een eenvoudige manier subsidie aanvragen voor maatregelen die te maken hebben met duurzaam bodemgebruik, gewasbeschermingsmiddelen, erfafspoeling en perceel- en oeverinrichting en beheer.

Het portaal is een samenwerkingsverband tussen het hoogheemraadschap van Rijnland, LTO Noord, de KAVB, de Groene Klaver en de provincie Zuid-Holland met aangesloten agrarische collectieven in Zuid-Holland. Gedeputeerde van de provincie Meindert Stolk: “In Zuid-Holland maken we samen werk van vitale landbouw. Die wil is er bij veel boeren, maar waar begin je? Een coach die bij je bedrijf langskomt kan daarbij helpen met advies op maat. Dat maakt de stap naar verduurzaming een stuk eenvoudiger, en daar hebben we allemaal wat aan.”