Mark Teekens presenteert de PCR-speekseltest
Mark Teekens presenteert de PCR-speekseltest

Kosteloze PCR-testen in Reeuwijk

Algemeen

Op dinsdag 8 februari is Amesco gestart met het aanbieden van kosteloze PCR-testen voor mensen die klachten ondervinden, of in aanraking zijn geweest met iemand die positief getest is op het COVID-19 virus. De organisatie heeft ook een locatie in Reeuwijk.

De testen van Amesco zijn bijzonder, omdat de test kan worden afgenomen met het achterlaten van speeksel. De test vervangt daarmee de onhandige PCR-test die afgenomen dient te worden met een wattenstaafje in de neus. 

Mark Teekens, een van de initiatiefnemers van de Reeuwijkse locatie, zegt lachend: “Ik denk dat veel mensen wel blij worden van het nieuws dat je ook met een speekseltest een RIVM-gevalideerde test kunt laten doen. Die wattenstaafjes zijn voor velen echt een drama.”

Binnen 24 uur uitslag
Teekens vervolgt: “Het werkt heel simpel. Je laat een klein beetje van je speeksel achter in een buisje. Deze wordt opgestuurd naar het laboratorium en daar wordt het onderzocht. Vervolgens krijg je binnen 24 uur de uitslag. Word je positief getest, dan is het mogelijk om de uitslag te koppelen aan de CoronaCheckApp voor een herstelbewijs dat geldig is binnen Nederland.” Deze speekseltest is door RIVM gevalideerd. Al twee dagen voor de eerste symptomen zich manifesteren, geeft de test al uitsluitsel over een eventuele positieve uitslag.

Reeuwijk
Amesco heeft voor Reeuwijk gekozen omdat er in Bodegraven-Reeuwijk nog geen testlocatie was voor kosteloze testen, terwijl er wel veel inwoners wonen. Teekens: “De GGD heeft door drukte capaciteitsproblemen, met ons aanbod kunnen we de druk wat verlichten.” 

Amesco Reeuwijk bevindt zich op Fokkerstraat 9. Testen kan alleen op afspraak. Reserveren kan via www.pcrafspraak.nl.