Bestemmingsplan Bodegraven Centrum op een haar na afgerond

Politiek

In het najaar van 2018 is een begin gemaakt met een nieuw bestemmingsplan voor Bodegraven Centrum. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 25 november 2021 tot 5 januari 2022 ter inzage gelegen. Naar aanleiding daarvan zijn 23 zienswijzen ingediend, die uitgebreid zijn beantwoord en waarvan een aantal tot aanpassingen in het plan heeft geleid.

Hoewel het nieuwe bestemmingsplan wordt gepresenteerd als ‘conserverend van aard’ bevat het ook een aantal nieuwe onderdelen. Deze komen onder andere voort uit de uitwerking van de in 2016 vastgestelde Centrumvisie. Zo zijn er mogelijkheden opgenomen om winkels en kamerverhuurpanden te transformeren tot woonhuizen, is er een evenementenregeling voor de Oude Markt en het Raadhuisplein en wordt ingespeeld op klimaatadaptatie.

De fractiewoordvoerders in de commissie Ruimte waren over het algemeen zeer content met het plan. Jan van Rooijen (CDA) constateerde wel dat een deel van de indieners van zienswijzen niet blij was met de mogelijkheden om rond de dorpskerk evenementen te organiseren. Zelf vreesde hij ook voor een spanningsveld. Tom Kalkman (ChristenUnie) zag die problemen ook, maar wethouder Jan Leendert van den Heuvel verzekerde hen dat zo zorgvuldig mogelijk was geprobeerd goede regels af te spreken. Hij werd daarin ondersteund door Merel van Dijk (GroenLinks) en Henk van der Smit (SGP), die echter wel betreurde dat op zondagmiddag evenementen mogelijk zijn op het Raadhuisplein. Daarnaast deed hij de suggestie het resterende deel van de oude begraafplaats als ‘cultuurhistorisch belangrijk’ te bestempelen, een idee dat in de raadsbehandeling weleens op een meerderheid zou kunnen rekenen.

Woningbouw
Henri Blijleven (BBR) zag voor de buiten het plangebied gelegen terreinen Welkoop en Versluis goede mogelijkheden voor woningbouw en Milou Visch (GL) wees op diezelfde mogelijkheden op de plaats van de voormalige Verhoeff-Rollmanschool. De wethouder wist te melden dat er voor Welkoop al stappen waren gezet, maar dat voor het Versluisterrein nog wat problemen moeten worden opgelost. 

Elly de Vries (D66) kaartte de huisvesting van arbeidsmigranten nog eens aan. Ze zag wel handhaving op kamerbewoning, maar miste de oplossing voor de huisvesting. Zij complimenteerde het college wel voor de manier waarop de zienswijzes op het bestemmingsplan waren afgehandeld en sprak haar waardering uit voor het wijkteam Bodegraven-Noord, dat veel energie in het plan heeft gestoken.

Omdat het mogelijk is dat enkele opmerkingen uit de commissie nog via een amendement terugkomen in de raad wordt het bestemmingsplan een bespreekstuk, maar veel problemen vallen er niet meer te verwachten bij de vaststelling.