Wegverbeteringen uitgesteld door geldgebrek

Politiek

Door noodzakelijke bezuinigingen en flinke prijsstijgingen (inflatie) moet de gemeente het groot onderhoud van een aantal wegen in Reeuwijk, Driebruggen en Waarder twee tot vier jaar doorschuiven.

Er is de afgelopen vier jaar veel bereikt. Veel wegen in met name Reeuwijk-Brug, maar ook in het centrum van Nieuwerbrug kunnen door een grondige aanpak weer jaren mee. Vorig jaar heeft de gemeenteraad het Onderhoudsplan Leefomgeving en het Rioleringsplan 2022-2025 vastgesteld om de verbeteringen door te zetten. Deze plannen beschrijven wat er de komende jaren plaatsvindt aan onderhoud in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk: welke bruggen moeten worden opgeknapt, welke verzakte riolen aangepakt, waar werk aan de weg nodig is om de verkeerssituatie veilig te houden, welke speeltuintjes toe zijn aan een nieuw toestel en welke sloten moeten worden uitgebaggerd.

De kwaliteitsverbetering zal echter minder snel gaan dan gehoopt. Er is niet genoeg geld voor de oorspronkelijke planning. Dit betekent dat er projecten worden doorgeschoven. Projecten aan de Nieuwdorperweg, in het centrum van Waarder, het Hoogeind en Laageind, de Platteweg, de Vlietdijk en de Lecksdijk worden twee tot vier jaar doorgeschoven. Tussentijds worden wel maatregelen genomen om deze wegen veilig te houden, maar groot onderhoud laat even op zich wachten. Ook blijft de gemeente onderzoek doen en gesprekken voeren met buurgemeenten over een duurzame inrichting van de leefomgeving en een bestendig gebruik van de wegen.