Het Streekmuseum Reeuwijk. Het witte gedeelte (achteraan) is aan vervanging toe.
Het Streekmuseum Reeuwijk. Het witte gedeelte (achteraan) is aan vervanging toe. Foto: Bert Verver

Schulden gemeente dreigen renovatie Streekmuseum te nekken

Reeuwijk

Al zo’n 4 jaar geleden begonnen de gesprekken tussen de gemeente en het bestuur van het Streekmuseum Reeuwijk over renovatiewerkzaamheden. Het houten gedeelte van de gebouwen waarin de tentoonstellingsruimte, de dienstruimten en de lezingenzaal zijn gevestigd, was aan vervanging toe. Vorige week boog de commissie Bestuur & Financiën zich over het voorstel van het college om zo’n 1,4 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de nieuwbouw. Ondanks een warm pleidooi van wethouder Odd Wagner bleven de meningen sterk verdeeld. Volgende week hakt de raad een knoop door.

door Bert Verver


Gedurende de vergadering werd duidelijk dat alle fracties een warm hart hadden voor het Streekmuseum, maar de financiële situatie van de gemeente zit een makkelijke beslissing in de weg. Als eerste spreker verzuchtte Remco Tijssen (BBR) dat zijn fractie worstelde met het voorstel omdat de leningenportefeuille opnieuw met zo’n 7 ton extra belast zou worden. Bert Oudenaarden (PvdA) sprak zijn steun uit aan het plan, maar uitte ook zijn zorgen over het financiële plaatje en de inbreng daarbij van het Streekmuseum zelf. Matthijs Kortleven (CU) sloot zich daarbij aan. Ook Bas Otting (D66) was kritisch en miste een gedegen projectplan waarin precies staat wat er met het museum gaat gebeuren.


Namens de fractie van de SGP vond Johannes Mattiesing het niet zo moeilijk om het gevraagde geld beschikbaar te stellen. Hij zag het voorstel vooral als een financiële reservering, waar nog een uitgewerkt plan op moet volgen. Hij vreesde dat het bestuur van het Streekmuseum het bijltje er weleens bij neer zou kunnen gooien, als de raad weer voor uitstel zou kiezen. Nadat ook Frank Rijkaart (Lokaal Liberaal) en Reinoud Doeschot (GroenLinks) op hoofdlijnen hun steun hadden betuigd, keerde het tijd weer bij Nico de Heij (CDA). Hij wilde geen financiële carte blanche geven met het risico op een half afgebouwd gebouw. Hij riep de wethouder op terug te gaan naar de tekentafel en het huidige voorstel van tafel te halen.


Gerrit Jan Ankoné (VVD) stelde dat zijn fractie liever zou inzetten op een gebouw met meervoudig ruimtegebruik, bijvoorbeeld door ruimte ter beschikking te stellen aan de kinderopvang. 


Pareltje in verval

Wethouder Odd Wagner memoreerde dat hij 2 jaar geleden bij zijn aantreden in het Streekmuseum een pareltje zag dat op instorten stond. In zijn warme pleidooi om door te zetten herinnerde hij de commissieleden eraan dat de gemeente als eigenaar verantwoordelijk was voor dit gebouw. Hij was van mening dat het Streekmuseum een goed onderkomen verdiende. De wethouder beloofde nog voor de raadsvergadering meer informatie te verstrekken in de vorm van een businessplan, de financiële constructie en een schetsplan.


De woorden van de wethouder stelden de commissieleden echter nog niet gerust. Vooral door Matthijs Kortleven en Bas Otting werd de wethouder stevig aangevallen omdat de door hem toegezegde stukken niet bij het voorstel waren aangeleverd. Ook Nico de Heij vond dat de wethouder zich er wel wat gemakkelijk van af maakte. “U hebt niet geleverd wat u had moeten leveren en dat vind ik een schande,” aldus de CDA-woordvoerder.


Ondanks de sterk uiteenlopende standpunten werd niet besloten het voorstel van het college direct van tafel te halen. De discussie zal in de komende raad doorgaan.