V.l.n.r.: Wethouder Odd Wagner, Jolanda Gerbrandts, Erna Zoomers, Jan Hoogendoorn, Marlou Min, Cora Postema en wethouder Kees Oskam.
V.l.n.r.: Wethouder Odd Wagner, Jolanda Gerbrandts, Erna Zoomers, Jan Hoogendoorn, Marlou Min, Cora Postema en wethouder Kees Oskam. Foto: Bert Verver

Nieuwe adviesraad voor sociale gemeentezaken

Politiek

In 2015 werd besloten dat voortaan de gemeente drie grote zorgtaken van de Rijksoverheid overnam: de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), de Participatiewet en de Jeugdwet. Bij de invulling van deze drie wetten, die bekend staan als het ‘Sociaal Domein’, moeten cliënten en hun vertegenwoordigers worden betrokken. Tot dusver werd dat gedaan door de WMO-raad en Stichting Puree. Nu komt er een nieuwe raad: de Adviesraad Sociaal Domein. Gisteren vond de installatie van deze raad plaats.

Marlou Min en Erna Zoomers zijn als eerste voorzitter en secretaris graag bereid de doelstellingen van de nieuwe adviesraad toe te lichten. De taken van de adviesraad zijn door de gemeenteraad vastgelegd, maar Marlou en Erna benadrukken dat dat niet betekent dat de gemeente bepaalt op welke wijze deze taken moeten worden uitgevoerd. Marlou: “Uitgangspunt voor een overheid moet vertrouwen zijn in en ondersteuning van de mensen die dat nodig hebben. Dat is helaas nu niet altijd het geval. Daarin ligt ook mijn persoonlijke drijfveer.”

Er wordt van de adviesraad verwacht dat het op een volkomen onafhankelijke manier stem geeft aan de inwoners. “Wij kunnen het college en de raad gevraagd en ongevraagd advies geven over zaken die ons werkgebied betreffen, maar de besluiten worden door de politiek genomen,” legt Marlou uit. “Wij zijn geen klachtenbureau voor individuele gevallen, maar zijn wel geïnteresseerd in individuele ervaringen, omdat die kunnen wijzen op problemen die zich structureel voordoen.”

Integraal werken
Volgens Erna is het grote voordeel van de nieuwe raad dat het de drie wetten van het Sociaal Domein integraal (als geheel) benadert. “Wij gaan uit van de mensen zelf en niet van de wetten. Wij zetten in hoge mate in op de zelfredzaamheid van onze inwoners. De gemeente kan daarbij, waar nodig, vaak een helpende hand bieden.”

De weg naar die helpende hand moet wel laagdrempelig zijn. “We willen voorkomen dat de ondersteuning via verschillende loketten gaat. Iemand komt bijvoorbeeld in aanmerking voor schuldsanering, maar heeft ook behoefte aan een medisch hulpmiddel. Daarvoor  zijn niet twee gesprekken met verschillende ambtenaren nodig.” De integrale benadering kan veel zorg wegnemen en is dan ook noodzakelijk voor een effectieve aanpak. “Wij kijken naar de gemeentelijke aanpak van de problemen en of met deze aanpak het beoogde resultaat word bereikt.”

Werkende weg oppakken
De nieuwe adviesraad heeft nu nog geen keuzes gemaakt in de onderwerpen die ze als eerste wil aanpakken. “We zijn nog in een beginfase. We zijn nog op zoek naar onze rol en de manier waarop we de verschillende onderwerpen willen aanpakken. We zijn ook afhankelijk van de nieuwe gemeenteraad om te bepalen op welk moment en over welk onderwerp onze inbreng wordt verlangd. Wij pakken daarom werkende weg onze taken op.”

Marlou en Erna willen in ieder geval zo spoedig mogelijk contact leggen met maatschappelijke organisaties, ondernemersverenigingen, wijkteams en huisartsen. “We overwegen ook panels te organiseren en Huizen van Alles te bezoeken om ervaringen op te halen. Ook willen wij onderzoeken hoe we gaan samenwerken met de cliëntenraad van Ferm Werk, omdat de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een belangrijke doelgroep vormen.”

Toegankelijke communicatie en nieuwe leden
Omdat de raad zich in wil zetten voor alle inwoners, vinden Marlou en Erna het van groot belang om op een toegankelijke manier te communiceren. “Dat kan bij voorbeeld via Facebook, maar ook via de website die we zullen lanceren. Daar willen wij ook onze adviezen openbaar maken.”

Voor nu zouden de dames vooral een oproep willen doen voor nieuwe leden. “Bij de installatie waren we nog met vijf personen: naast onszelf zitten ook Jolanda Gerbrandts, Jan Hoogendoorn en Cora Postema in de adviesraad. Maar om onze taken goed te kunnen doen, willen we uitbreiden tot negen leden. Wij roepen inwoners dus op zich te melden als zij belangstelling hebben om deel te nemen aan de raad en hart hebben voor het Sociaal Domein.” Aanmelding kan via info@adviesraadbodegravenreeuwijk.nl.