Afbeelding
Foto:

Stormachtig trio

Dudley, Eunice en Franklin

Midden op de 's Gravenbroekse Plas blaast storm Eunice het huisje op het eiland bijna van zijn sokken.

Vlak voor Eunice raasde storm Dudley over het land en na de dame pakte Franklin het stokje over. De namen zijn bedacht door het KNMI samen met de weerstations van Groot-Brittannië en Ierland namen. De naam 'Dudley' is gekozen door het Britse publiek, maar Eunice en Franklin zijn bedacht door het KNMI. Ze verwijzen naar mensen die veel hebben betekend voor de weerwereld.

Naast het vele leed dat deze stormen hebben gebracht, zijn er in onze gemeente ook bijzondere aanzichten vastgelegd. Kijk voor meer foto's op pagina 25.

Beeld: Eugène Kraan




Eunice verwijst naar Amerikaanse Eunice Newton Foote, die leefde in de negentiende eeuw. Zij wordt beschouwd als een van de eerste klimaatwetenschappers, een pionier in het onderzoek naar de opwarming van lucht door de zon en het broeikaseffect. Franklin is vernoemd naar voormalig weerpresentator van de NOS Frank Kroonenberg. Hij werkte ruim veertig jaar bij het KNMI en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van Meteoalarm, het internationale platform met weerwaarschuwingen, en aan de naamgeving van stormen.