Nieuws uit dorp en wijk - februari 2022

Algemeen Nieuws uit dorp en wijk

Dorpsteam Reeuwijk-Brug

Wat gaat een maand snel voorbij! We zijn door februari heen gewaaid! Voor zover wij als dorpsteam Reeuwijk-Brug hebben gemerkt, valt de schade mee. Maar daarmee kunnen we helaas niet zeggen dat er nauwelijks schade is. We hebben in januari een aantal nieuwe leden mogen begroeten en die hebben we inmiddels ook fysiek gezien en gesproken. Zij wisten ons gelukkig te vinden, maar tot onze zorg zijn we nog niet dorpsbreed bekend.

We hebben afgelopen week een goed overleg gehad met de gemeente over de manier van samenwerken en de status en mogelijkheden van de dorpsteams. Alle voorzitters waren aanwezig en ik ben best tevreden naar huis gegaan. We kunnen er tegenaan om voor onze kern echt het verschil te maken!

Dat betekent wel dat we graag samen met u verder willen werken aan de verbetering van onze woon- en leefomgeving. Dat betekent dat u met vragen en initiatieven bij ons van harte welkom bent. Wij willen u ondersteunen in het contact met de gemeente en kunnen u helpen om een wens of idee onder het voetlicht te brengen.

Wij beginnen met de invulling van het uitvoeringsprogramma van de toekomstvisie. Zoals u een maand geleden kon lezen, hebben we op 19 maart weer het mobiele Afvalbrengstation bij De Brug staan en we vertrouwen erop dat u ons die dag een poosje helpt met het opruimen van zwerfvuil.

De komende periode plaatsen we ook de eendenkorven. Kijk voor de actuele informatie daarover (locatie en tijdstip) op onze website reeuwijk-brug@dorpenwijk.nl

Reeuwijk-West schiet behoorlijk op en wordt steeds mooier. Intensief overleg tussen kritische bewoners en de gemeentemedewerker/-projectleider zorgt voor de puntjes op de i.

Volgend jaar springen we de Breevaart over naar de Dunantlaan en de Doornappel. De eerste plannen voor de herinrichting zijn aan de omwonenden en ons gepresenteerd. Het ziet er in eerste aanzet goed uit: een brede groenstrook aan de noordzijde, met name tegenover de Reehorst. De gemaakte opmerkingen worden door de gemeente beoordeeld en zo mogelijk verwerkt. Wij blijven erbovenop zitten om te zorgen dat we betrokken blijven bij de verdere uitwerking. De werkzaamheden worden waarschijnlijk pas volgend jaar uitgevoerd. Ook hiervoor kunt u onze website raadplegen, maar ook de gemeentelijke site via projecten/Dunantlaan.

Het graffitiproject A12/Oud-Reeuwijkseweg, samen met jongeren, loopt goed. Het ontwerp ligt ter goedkeuring bij de gemeente en gaat daarna naar Rijkswaterstaat voor de definitieve vergunning. We zijn nog wel naarstig op zoek naar sponsoren. We hebben enkele donaties, maar we hebben nog niet alles bij elkaar. Na een reactie van de welstandscommissie kunt u het schetsontwerp ook op onze site zien.

We gaan met goede moed het voorjaar in, waarin het weer beter wordt en de dagen lengen.

Dorpsteam Sluipwijk en Plassengebied

De lente is zichtbaar in het gebied, de natuur staat te popelen om open te barsten. Her en der zie je in de tuinen langs de weg velden vol sneeuwklokjes of narcissen. Bij dezen willen wij graag alle eigenaren en vrijwilligers in het gebied hartelijk danken dat ze hun landje of rietstroken zo goed onderhouden, zodat wij er allemaal weer van mogen genieten als we er  langs lopen of fietsen.

De gemeente is ook weer goed gestart met het ecologisch bermbeheer in Bodegraven-Reeuwijk. Er wordt op een goede manier gesnoeid door niet alle wilgen tegelijkertijd knotten. Zo is het vroege stuifmeel van de wilg het eerste voedsel voor de bijen en andere insecten. Nu nog een route vinden via de gemeente om dit gebiedseigen snoeimateriaal te hergebruiken, zodat diezelfde snoeiende vrijwilligers gebruik kunnen maken van de takkenbundels om de natuurvriendelijke oevers te herstellen langs de sloten en op de eilanden. Geen verspilling, maar een mooi, jaarlijks weerkerend hergebruik! Aan de Lecksdijk zien we een mooi voorbeeld van dit hergebruik in de vorm van een fraaie houtwal gemaakt van afgesnoeide takken.

Van de 100 formulieren zijn er inmiddels 46 retour, misschien door de actie van de bewoners van de ‘s Gravenbroekseweg of door de kleine enquête die een bewoonster van de Platteweg heeft geïnitieerd. Hoe dan ook, als u nog niet heeft gereageerd, vul het formulier a.u.b. in en breng het bij uw aanspreekpunt op Platteweg 12.       

Enkele weken geleden vroegen enkele bewoners van de Korssendijk de gemeente, het dorpsteam, de Groen Alliantie en Staatsbosbeheer om aandacht voor hun probleem. Er wordt vooral aandacht gevraagd voor de toegenomen verkeersoverlast, met name in het weekend, en de toenemende geluidshinder. Bij de initiatiefnemer en zijn medebewoners gaat het ook om de veiligheid van alle weggebruikers.

Bij het dorpsteam is bekend dat de toegenomen verkeersdrukte en de parkeerproblemen aandachtspunten zijn op de Korssendijk, Ree en smalle Ree. We hebben dit al eerder aangekaart. Dit probleem verdient de aandacht van de gemeenteraad, zeker nu het seizoen weer gaat beginnen.

De bewoners betalen een vergunning om bij hun huis te komen  - er staat een inrijverbod voor het weekend, maar er wordt niet gehandhaafd. Daarom vindt de grote meerderheid dat betalen niet meer van toepassing zou moeten zijn. Maar nog liever willen zij van dat geld een handhaver zien in de weekenden. Wij hopen dat de gemeente na de verkiezingen hier dan ook echt aandacht aan gaat geven.

Want wat is de oplossing? Het is een probleem dat al jaren speelt en door de toenemende recreatiedruk enkel toeneemt. Er wordt druk gewerkt aan meer recreatie in het gebied, maar de randvoorwaarden om de bewoners ook nog steeds prettig te laten wonen schuiven steeds verder naar de achtergrond.

Binnenkort krijgen de leden van ons Plassengebied Bewoners Panel weer een kleine enquête toegezonden, waarin zij hun mening geven over onderwerpen die hier in het gebied spelen. Wilt u ook uw mening geven? Graag! Hoe meer bewoners wij vertegenwoordigen hoe beter! Geef uw naam en e-mailadres op in een mailtje naar info@dorpsteamsluipwijk.nl en wij sturen u twee a drie maal per jaar een vragenlijstje toe. Het kost niets, het kost weinig tijd en u helpt ons enorm!

Dorpsteam Reeuwijk-Dorp, Tempel en buitengebied 

Als dorpsteam hebben we bij de gemeente onze zorgen geuit over het wegdek van de Reewal. Er blijft op veel plaatsen water staan, waardoor het erg spiegelt en bij vorst op kan vriezen. Dat kan zeer gevaarlijke situaties opleveren. Afgesproken is dat we de gemeente foto’s toesturen van de probleemplekken. Het is onduidelijk of er wat aan gedaan kan worden, gezien de financiële situatie van de gemeente.

De kruising bij de Action is voor iedereen even wennen, maar zorgt al voor snelheidsverlaging. De aanpassing is geïnitieerd door de school en de gemeente heeft het Dorpsteam betrokken bij de plannen. We zijn tevreden over de samenwerking en het resultaat. We hebben de gemeente gevraagd om een stopbord en stopstreep bij de uitgang van de Action aan te brengen.

Daarnaast wilden we graag reflectoren op de paaltjes en de lantaarnpaal terug richting de weg in verband met de verlichting van de kruising. De gemeente heeft al deze wensen inmiddels gerealiseerd, op reflectoren op de paaltjes aan de Reewal-kant na. Daarover zijn we in gesprek. We willen ook worden meegenomen in het beplantingsplan, mede omdat een dorpsteamlid dit groen zal onderhouden.

Het asfalteren van Kaagjesland heeft ons als dorpsteam indertijd overvallen. We hadden in het verleden aangegeven dat we daar graag een dorpse uitstraling wilden, zodat het duidelijker zou zijn dat het om een 30 km-zone gaat. Er werd toen aangegeven dat het financieel niet haalbaar zou zijn. Wij zouden in dit geval graag gekleurde fietssuggestiestroken zien, maar dat blijkt niet binnen het beleid te passen. Daarnaast is het, gezien de financiële situatie van de gemeente, niet meer mogelijk. We hebben gevraagd om ons voortaan op de hoogte te brengen van dit soort plannen vóórdat ze worden uitgevoerd.

Het zebrapad bij de schoolzone gaat worden aangepast op initiatief van de school. We hebben de gemeente gevraagd ons als Dorpsteam te betrekken bij het maken van de plannen hiervoor.

Er is overlast van rokende werknemers van Vergeer langs de Reewal: peuken op straat en stank op het moment dat men er langs komt. Het Dorpsteam heeft bij de gemeente geïnformeerd of daarop gehandhaafd kan worden. Roken op de openbare weg is niet verboden en er kan niet tegen worden opgetreden. Vergeer heeft inmiddels afvalbakken geplaatst. Eind maart kijken we of de situatie qua afval is verbeterd.

Het Dorpsteam heeft de gemeente gevraagd of er al zicht is op het ophogen en herinrichten van de Tempeldijk. De uitvoering staat gepland voor het derde kwartaal van 2022, nadat de Kerkweg is opgeleverd. De uitvoering wordt afgestemd met Stedin voor het in de grond brengen van de stroomkabels.

Wijkteam Bodegraven-Noord

De afgelopen tijd heeft u in deze krant verschillende artikelen kunnen lezen over het parkeren in het centrum. Het wijkteam vindt dit een belangrijk onderwerp voor onze wijk en ondersteunt de maatregelen die het Verkeersplan 2.0 aangeeft. Parkeren met een vergunning voor de bewoners in de straten in het centrum (waar parkeren een probleem is) kan een belangrijke maatregel zijn. Een parkeervergunninghouder kan hier normaal parkeren, geen vergunninghouders niet. Het wordt dan ook makkelijker om winkelpanden om te bouwen naar woningen, omdat de parkeernorm kan vervallen; er is immers een parkeervergunningssysteem.

Stel, er zijn 1400 parkeerplaatsen in het centrum, door met een parkeervergunningensysteem ervoor te zorgen dat er bijvoorbeeld één auto per woning op straat mag worden geparkeerd, komen er 300 parkeerplaatsen vrij. Deze 300 auto’s kunnen dan iets verder buiten het centrum worden geparkeerd, bijvoorbeeld op de Transneerlandia-parkeerplaats achter de Meent, bij het zwembad of in een straat waar geen probleem met parkeerplaatsen is. Het is iets verder lopen, maar we zijn dan wel van het parkeerprobleem af. Enkele bewoners kunnen er ook voor kiezen om hun garage of oprit bij hun huis weer te gebruiken als parkeerplaats.

Toekomstvisie. Wij hebben met Mozaïek wonen gesproken om op langere termijn samen met de gemeente te kijken naar een parkeergarage in de Zeeheldenbuurt naast het rosarium: een parkeergarage onder nieuw te bouwen appartementen en sociale huurwoningen in beperkte hoogbouw.

Vergeet niet te stemmen op woensdag 16 maart. Wij hebben de gemeenteraad hard nodig voor de plannen en verbeteringen in onze wijk.  

Werkgroep Meijebelangen

De gemeente heeft de enquêteresultaten van de pilot ‘motoren’ verwerkt. Binnenkort verwachten we van de gemeente te horen of de weekendafsluiting komend seizoen wordt voortgezet.

De reconstructie van de weg is nog verder in de planning opgeschoven. Hij staat nu in de planning vanaf de tweede helft van 2024, 1,5 jaar later dan gepland. Meijebelangen blijft de reconstructie onder de aandacht brengen van de gemeente, gezien de weg ondertussen groot onderhoud nodig heeft. Als u slechte punten in het wegdek tegenkomt die gevaar opleveren en waar direct iets aan gedaan moet worden, dan kunt u dit melden via ‘melding openbare ruimte’ op de website van de gemeente. De wijkwethouder heeft in onze vergadering van afgelopen oktober aangegeven dat er dan direct naar wordt gekeken en dat er zo nodig actie wordt ondernomen.

In de winter is het weer tijd om te snoeien. Om te zorgen dat er zo veilig mogelijk gebruik gemaakt kan worden van de weg, vragen wij alle Meijenaren om de bomen en heggen langs de weg ruim te snoeien. Zo ontstaan er tijdens het groeiseizoen in het voorjaar en de zomer geen gevaarlijke situaties door overhangend groen. Als richtlijn kunt u aanhouden dat u tot minstens 30 centimeter van de witte lijn terugsnoeit - of meer, als dat nodig is voor de veiligheid en het vrije zicht. De gemeente kan bewoners er zo nodig op aanspreken als heggen of begroeiing gevaar opleveren voor het verkeer. Kijk nogmaals naar uw bermbegroeiing. Kunnen fietsers op de witte streep fietsen of raken ze verstrikt in de heg? Vooral voor fietsers en wandelaars levert het gevaar op; zij kunnen niet veilig uitwijken.

Meijebelangen heeft er bij de gemeente op aangedrongen dat het maaibeleid komend seizoen wordt aangepast. Afgelopen jaar werd er te laat voor de eerste keer gemaaid, wat ongewenste situaties opleverde voor met name de fietsers. De gemeente heeft toegezegd het maaibeleid aan te passen. Wij hopen dat hierdoor eerder in het voorjaar al een keer een platte strook wordt gemaaid, zodat fietsers de ruimte hebben om te fietsen en niet de overhangende brandnetels tegen de benen krijgen en iedereen goed zicht heeft op de weg.

De volgende vergadering van Werkgroep Meijebelangen staat gepland in oktober 2022. Heeft u vragen of onderwerpen die u daarin graag besproken ziet, laat het ons weten via meijebelangen@gmail.com. Informatie en notulen van voorgaande vergaderingen zijn te vinden op onze website: www.meijebelangen.nl.