Gemeente blijft interviews met wethouders publiceren

Politiek

De interviews met de wethouders die sinds 9 februari op de gemeentepagina in deze krant worden gepubliceerd, hebben de wrevel gewekt van de oppositiepartijen in de raad. Zij verwijten het college dat de interviews een persoonlijke verkiezingscampagne zijn en riepen in een motie op de serie stop te zetten. De meerderheid van de raad steunde de motie niet, zodat de reeks gewoon afgemaakt zal worden.

Zere been
De reeks interviews was duidelijk tegen het zere been van de oppositiepartijen BBR, PvdA, D66 en Lokaal Liberaal. Volgens Remco Tijssen (BBR) werd er in de artikelen niet alleen teruggekeken, maar werd ook een blik naar de toekomst geworpen. Daardoor was het onderscheid tussen bestuurlijke verantwoording en campagne voeren moeilijk te maken. Elly de Vries (D66) zag in de reactie van het college op de bezwaren geen enkel gevoel over waar het nu eigenlijk om ging. Ze sprak haar bevreemding uit dat voor de interviews gemeenschapsgeld wordt ingezet. Volgens haar had de verantwoording voor de afgelopen 4 jaar beter kunnen worden afgelegd via een reeks onafhankelijke kritische interviews - en niet zo kort voor de verkiezingen.

Geen verkiezingscampagne
Wethouder Dirk-Jan Knol ontkende ten stelligste dat het om een verkiezingscampagne ging. Hij hield de raad voor dat in veel gemeenten het gebruikelijk is dat aan het eind van een raadsperiode door het college inzicht wordt gegeven in wat er is gebeurd, wat er goed is gegaan, maar ook wat er is blijven liggen. “In overleg met de communicatie-expert is gekozen voor een interviewvorm en de kosten daarvan zijn gewoon betaald uit het budget dat daarvoor is,” aldus de wethouder. Hij kreeg daarbij steun van zijn partijgenoot van het CDA. Ook Gerrit Weerheim (SGP) was van mening dat de reeks gewoon kon worden afgemaakt. Hij vond het jammer dat de reeks, die voorlichtend bedoeld was, nu besmeurd was als ‘verkiezingscampagne’.

De wethouder herhaalde ook het aanbod aan de politieke fracties om zelf de gemeentepagina’s te gebruiken om terug te blikken. Of er fracties zijn die daar gebruik van zullen maken, is onduidelijk. De ingediende motie werd verworpen met alleen de zeven stemmen van de indieners voor en de rest tegen.