Bestemmingsplan Bodegraven Centrum aangepast

Politiek

Twee amendementen hebben ervoor gezorgd dat het bestemmingsplan Bodegraven Centrum op enkele punten wordt aangepast. Het gaat daarbij om het geven van de aanduiding ‘cultuurhistorisch waardevol’ aan de voormalige begraafplaats Sint Gallushof en het vervangen van de horecabestemming van het pand Wilhelminastraat 8 door ‘wonen’. Voor het overige werd er veel aandacht besteed aan de regelgeving rond de evenementenlocaties Oude Markt en Raadhuisplein.

Cultuurhistorische waarde
Acht van de negen partijen in de raad hadden een amendement (wijzigingsvoorstel) ingediend om de voormalige begraafplaats naast de Dorpskerk Sint Gallus in Bodegraven de aanduiding ‘cultuur historisch waardevol’ te geven in plaats van de bestemming ‘groen’, zoals in het ontwerpbestemmingsplan stond. Met de voorgestelde aanduiding wordt volgens de indieners recht gedaan aan het bijzondere karakter van het Sint Gallushof en aan het initiatief van de Historische Kring Bodegraven om er een mooie groene hoftuin van te maken.

Een tweede amendement was ingediend door GroenLinks, SGP en ChristenUnie. Met het oog op de plannen van de nieuwe eigenaar werd voorgesteld de horecabestemming van het pand Wilhelminastraat 8 te veranderen in een woonbestemming. 

Beide amendementen zorgden voor weinig discussie. Het amendement over de begraafplaats werd unaniem aangenomen. Het amendement over de woonbestemming kreeg één tegenstem.

Evenementen
De uitgebreide regelgeving voor evenementen zorgde wel voor discussie. In feite was de regelgeving gebaseerd op het evenementenbeleid uit 2012. In het bestemmingsplan zijn het Raadhuisplein en de Oude Markt aangewezen als evenementenlocaties. Zorgen zijn er vooral om de Oude Markt bij de Dorpskerk. 

Evenals in de commissievergadering vroeg Els Oliwkiewicz aandacht voor mogelijke conflictsituaties tussen evenementen en rouw- en trouwdiensten. Zij benadrukte een eerdere toezegging van het college dat bij eventuele conflicten de gemeente mee wil denken over een oplossing. Zij vroeg daarbij om meer zekerheid over de interpretatie van de regelgeving. Ook Jan van Rooijen (CDA) sprak de hoop uit dat de regelgeving en de persoonlijke inzet van de wethouder voldoende zullen zijn om het gebruik van het terrein rond de Dorpskerk goed te regelen.

Malieveld
Door alle mogelijkheden voor evenementen bij elkaar op te tellen had Henk van der Smit (SGP) de indruk gekregen dat het Malieveld naar Bodegraven was verplaatst. In zijn ogen was de Oude Markt niet geschikt voor grootschalige evenementen. Hij vroeg het college de regelgeving een goede plaats te geven in de APV, volgens hem de juiste plaats daarvoor.

Wethouder Jan Leendert van den Heuvel zag in de regelgeving een duidelijke verbetering ten opzichte van het bestemmingsplan uit 2010. Volgens hem is vooral rond het gebied van de Oude Markt veel onderzoek gedaan en zal op die locatie heel voorzichtig met evenementen worden omgegaan, bijvoorbeeld door die op zondag niet toe te staan. Hij zegde toe de uitwerking van de regelgeving in de APV op te nemen. Ook beloofde hij te kijken of cultuurhistorische elementen in het centrum die geen bouwwerken zijn beter in kaart kunnen worden gebracht.

Na de gevoerde discussie stemde de raad unaniem in met het bestemmingsplan en de wijze waarop de beantwoording van de zienswijzen had plaatsgevonden.