Onderzoek naar parkeerproblematiek centrum Bodegraven

Politiek

Tijdens de laatste vergadering van de commissie Ruimte is uitgebreid gesproken over de mogelijkheid voor een ‘robuuste parkeeroplossing’ binnen het centrumplan Bodegraven. De discussie speelde zich af rond de vraag van het college om de noodzakelijke financiële en ruimtelijke verkenningen uit te voeren. Daarvoor zou naar verwachting een bedrag van 147.000 euro nodig zijn. De raad ging, met uitzondering van de PvdA, met dat bedrag akkoord, maar verbond daar wel enkele voorwaarden aan.

Binnen boord houden

Een week voor de raadsvergadering had initiatiefgroep Hart in Bodegraven in een brief aan de raadsfracties laten weten dat zij voor zichzelf geen rol meer zien, als wordt besloten dat het gebied van de Oude Markt rond de Dorpskerk deel gaat uitmaken van de gehele centrumontwikkeling inclusief robuuste parkeeroplossing. Verschillende fracties betreurden die uitspraak en riepen tijdens de vergadering de initiatiefnemers op binnen boord te blijven en enig geduld te betrachten. Aan het eind van de vergadering meldde wethouder Gerrit van Eijk dat een gesprek met Hart in Bodegraven positief was verlopen, maar Willem Zuyderduyn (Lokaal Liberaal) zette daar vraagtekens bij. In zijn gesprek met Hart in Bodegraven had hij andere signalen gekregen.

Goede volgorde?
Het onderzoeksvoorstel bestaat uit de componenten ‘Robuuste parkeeroplossingen’, ‘Communicatie en participatie’ en ‘stedenbouwkundig advies’. Namens het CDA gaf Jan van Rooijen aan voorstander te zijn van een integraal onderzoek naar de centrumontwikkeling, met daarin de zoektocht naar robuuste parkeeroplossingen. Wel riep hij het college op de onderzoeksperiode zo kort mogelijk te houden; een periode van 1,5 jaar vond hij aan de lange kant. Ook was hij geen voorstander van betaald parkeren. In de latere discussie bleek dat veel fracties daar ook zo over dachten, hoewel een enkele spreker nog een slag om de arm hield.

Henk van der Smit kon zich in de opzet vinden, maar vroeg zich wel af of de onderzoeken in de juiste volgorde werden uitgevoerd. Zo vond de SGP-er dat juridisch advies over een parkeer- of mobiliteitsfonds en de financiële verkenning over robuuste parkeeroplossingen eerst moeten komen om de raad in de gelegenheid te stellen financiële kaders mee te geven voor het vervolg. Henk zag meerwaarde in het eerst oppakken van het gebied van de Oude Markt, maar verwachtte dan wel duidelijkheid over compensatie voor de verdwijnende parkeerplaatsen en een goede inpassing in het uitvoeringsprogramma.

De fracties van Lokaal Liberaal en de ChristenUnie hadden nauwelijks opmerkingen. GroenLinks vroeg om bij het onderzoek naar gebruik van deelauto’s ook te kijken naar de elektrische variant daarvan.

Loopafstand
Monique Jonker (PvdA) zag niets in het onderzoek. Ze riep op de door de raad zelf aangegeven loopafstand van 150 meter naar woningen los te laten. “Dan lost het probleem zich vanzelf op en is het hele onderzoek niet nodig,” aldus Monique. Ze deed daarbij wel de suggestie voor een ontheffingensysteem voor minder mobiele inwoners.

Namens BBR vond Hennie Castelein het jammer dat sommige fracties op voorhand al zoveel voorwaarden mee wilden geven, maar Elly de Vries (D66) had daar geen moeite mee. Het gaat om veel geld en zij wilde daar wel wat stuur op zetten.

Voorstel akkoord
De wethouders Van Eijk en Van den Heuvel beloofden tussentijdse terugkoppeling van de onderzoeksresultaten. Zij gaven ook aan momenteel geen keuzes te maken over aanpassing van parkeernormen en loopafstanden, omdat die zaken ook financiële consequenties kunnen hebben. De raad kon zich uiteindelijk vinden in het voorstel en stemde, met uitzondering van de PvdA, in met het kredietbedrag van 147.000 euro.