Afbeelding
Foto:

Kunstcafé Evertshuis door kunsthistorica Ineke Otting

Bodegraven 

Lavinia Fontana (1552-1614) was een kunstenares in een mannenwereld. Vrijdag 11 maart staat zij centraal tijdens het Kunstcafé. Ineke Otting-Noordhoek (1954) heeft kunstgeschiedenis gestudeerd. Haar belangstelling gaat uit naar de vroegmoderne periode en naar vrouwelijke kunstenaars. Het Kunstcafé begint om 20.30 uur en is op de eerste etage van het Evertshuis.


Lavinia Fontana was een professionele schilderes in de zestiende eeuw. Zij heeft hoofdzakelijk in Bologna gewerkt en de laatste tien jaren van haar leven in Rome. Zij schilderde portretten van vrouwen, mannen, kinderen en families waarbij het vrouwenportret een niche was. De positie en de schoonheid van de geportretteerden werden geaccentueerd. Het portretgenre was onder de enkele, uit die periode bekendevrouwelijke schilders niet uitzonderlijk. Het oeuvre van Fontana is breder. Zij heeft ook historiestukken geschilderd, religieuze thema’s, altaarstukken, mythologische onderwerpen en vrouwelijk naakt. Fontana was een geëmancipeerde vrouw, die haar gezinsleven uitstekend kon combineren met haar carrière. Naast haar werkzaamheden als kunstenares was zij actief in het maatschappelijk leven. In een door mannen gedomineerde samenleving en artistiek klimaat werd zij zowel om haar talent als haar karakter gewaardeerd en vielen haar belangrijke opdrachten en eerbewijzen ten deel.


Het Kunstcafé ‘Lezing over Lavinia Fontana door Ineke Otting’ vindt plaats in zaal 1.04 op vrijdag 11 maart. Het begint om 20.30 uur. Tickets kosten 9 euro inclusief consumptie. Meer info en reserveren via www.evertshuis.nl/kunstcafe-lezing-door-ineke-otting-over-kunstenares-lavinia-fontana.