Afbeelding
Foto: Celine Muller

Jostiband maakt 24 uur lang muziek voor Oekraïne

Algemeen

De gezelligste band van Nederland – de Jostiband – heeft dit weekend tijdens de Jostimarathon maar liefst 24 uur achter elkaar muziek gemaakt. Deze megaprestatie hebben zij geleverd om geld op te halen voor de inwoners van Oekraïne. De Jostiband komt met deze muzikale marathon in actie om broodnodige hulp te bieden!

De Jostimarathon heeft maar liefst 76.190 euro opgeleverd! De opbrengst van deze unieke marathon komt ten goede aan het project Bake4Ukraine. Zo kunnen de bijzondere vrienden van de Jostiband, Arenda en Andriy Vasylenko, ook de komende tijd mensen in Oekraïne van eten en drinken voorzien. De Jostiband heeft sinds 2013, toen zij daar een reeks concerten gaven, een speciale band met Oekraïne. Tijdens het bezoek daar leerden zij namelijk Arenda Vasylenko kennen. Arenda woont al 21 jaar samen met haar gezin in Oekraïne en zet zich daar in voor kinderen en jongvolwassenen met een beperking. Samen met haar man Andriy runt zij in Brovary, op een kleine 10 kilometer van Kiev, een eetcafé en bakkerij. Ze hebben dit opgezet om jongeren met het downsyndroom of autisme aan het werk te helpen. In de jaren na het bezoek aan Oekraïne heeft de band altijd contact gehouden met de familie Vasylenko.


Niet vluchten maar bakken

Op dit moment raken de supermarkten in Oekraïne steeds leger en het wordt het voor de lokale bevolking steeds moeilijker om aan levensmiddelen als brood en water te komen. In plaats van te vluchten besloot de familie Vasylenko om in actie te komen en het project Bake4Ukraine te starten. Ondanks de bombardementen – die vlakbij plaatsvinden – draait de bakkerij de afgelopen overuren om genoeg brood te bakken voor de militairen, het ziekenhuispersoneel en alle anderen die niet meer aan deze basisbehoeften kunnen komen. In het café, Cafe 21.3, wordt in grote stoomketels soep gemaakt en rondgebracht naar oude mensen en mensen met een handicap. Veel vrijwilligers helpen met gevaar voor eigen leven mee en dankzij hun hulp kan de familie Vasylenko steeds meer mensen van eten en drinken voorzien.