Gemeente bereidt opvang vluchtelingen Oekraïne voor

Politiek

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk treft na overleg met de Veiligheidsregio Hollands Midden volop voorbereidingen om een groep vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. In eerste instantie gaat het om een groep van ongeveer honderd mensen die zijn gevlucht voor de oorlog.

Waarnemend burgemeester Erik van Heijningen: “De beelden in het nieuws zijn hartverscheurend. Mensen zijn in nood en op de vlucht voor geweld. Laten we er samen voor zorgen dat een groep van deze vluchtelingen uit Oekraïne zich snel thuis voelt in Bodegraven-Reeuwijk. Het is mooi dat wij daar samen aan mogen bijdragen. Gezien de eerdere ervaringen met het opvangen van vluchtelingen heb ik er alle vertrouwen in.”

Noodopvang
Op dit moment kijkt de gemeente naar geschikte noodopvanglocaties waar de vluchtelingen zeker drie tot zes maanden kunnen verblijven. Zodra er een of meer locaties gevonden zijn en zo nodig geschikt zijn gemaakt, kunnen de mensen opgevangen worden. Verder coördineert de gemeente zaken die nodig zijn voor de groep vluchtelingen om zich snel thuis te voelen in onze gemeente. Het gaat hierbij met name om financiën, dagbesteding, werk en onderwijs en gezondheidszorg. Het verenigingsleven kan hierbij worden betrokken.

Heeft u hierover een vraag aan de gemeente of een suggestie? Neem contact op via info@bodegraven-reeuwijk.nl of 0172 522 522.

Particuliere opvang
De gemeente krijgt ook warme reacties van inwoners die graag willen helpen. Zo zijn er inwoners die graag tijdelijk een of een paar Oekraïners in huis willen opvangen. Inwoners worden hierbij wel gevraagd goed na te denken over hun aanbod. Het gaat in het algemeen niet over een paar dagen, maar eerder over weken of maanden voordat andere geschikte opvang gevonden is. Inwoners die Oekraïners hun vakantiehuisje willen aanbieden, moeten zich ook deze vraag stellen. Voor alle inwoners geldt dat als zij vluchtelingen in huis nemen of huisvesting aanbieden, ze de betrokken vluchtelingen altijd moeten aanmelden bij de gemeente. Dat is bijvoorbeeld nodig om hen voorzieningen, zoals werk, inkomen en scholing aan te kunnen bieden.

Wilt u mensen opvangen? Er is een aantal organisaties die de contacten legt, zoals www.takecarebnb.org, www.roomforukraine.nl en www.onderdakOekraine.nl.

U wilt meehelpen?
Wilt u spullen doneren? Of als vrijwilliger meewerken op een noodlocatie? Zodra er meer over de locatie bekend is, geeft de gemeente op de website aan wat er aan spullen nodig is of hoe u zich kunt aanmelden als vrijwilliger.