Afbeelding

Toch onderzoek naar extra oeververbinding Boskoop

Algemeen

REGIO

Op 18 maart hebben de bestuurders van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en de provincie een overeenkomst ondertekend waarin ze aangeven samen een extra oeververbinding (brug of aquaduct) te onderzoeken bij Boskoop. Begin dit jaar waren ze het er al over eens dat de plannen voor fietsroutes en maatregelen langs de Gouwe verder konden worden uitgewerkt. Ook de lobby voor de Bodegravenboog, de aansluiting tussen N11 en A12, wordt ondersteund.

Voor de oeververbinding wordt gekeken naar drie locaties: een nieuwe weg vanaf de Burgemeester Smitweg naar de N207 langs de Gouwe (de ‘W20-2-plus’), een oeververbinding ter hoogte van de Halve Raak en ten zuiden van de hefbrug in Boskoop. Deze laatste mogelijkheid is nieuw en een wens van de gemeenteraad van Alphen, die is overgenomen door de Provinciale Staten. Een nieuwe weg van Boskoop naar de N11 blijft als optie op tafel voor het geval een nieuwe oeververbinding toch niet haalbaar is. De schetsen worden verder uitgewerkt. Op die manier kunnen alle opties rond Boskoop met elkaar worden vergeleken.

Er wordt ook een onderzoek gestart naar een tunnel(bak) onder de N209 in Hazerswoude-Dorp. In dit onderzoek worden de resultaten van de eerdere studie N206/N209 betrokken.

Te duur

De onderzoeken zullen kijken naar onder andere verkeerseffecten, kosten, leefbaarheid, veiligheid, natuur en draagvlak. Na de zomer worden belanghebbenden in het gebied betrokken bij het onderzoek. Een oeververbinding en een tunnel(bak) bij Hazerswoude-Dorp passen nu niet binnen het budget. Toch komt er een onderzoek, zodat de gemeenten en provincie daarna kunnen besloten of ze hier extra geld voor willen uittrekken.

Eind 2023 besluiten gemeenteraden en Provinciale staten definitief welke maatregelen over een periode van vijf tot vijftien jaar worden uitgevoerd.

V.l.n.r: Kirsten Schippers (wethouder Waddinxveen), Frederik Zevenbergen (gedeputeerde provincie Zuid-Holland), Kees van Velzen (wethouder Alphen aan den Rijn), Michel Klijmij-van der Laan (wethouder Gouda) en Kees Oskam (wethouder Bodegraven-Reeuwijk).