Burgemeester Erik van Heijningen onderscheidde Janny van Kippersluis.
Burgemeester Erik van Heijningen onderscheidde Janny van Kippersluis. Foto: Bert Verver

Janny van Kippersluis benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Algemeen

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Streekmuseum Reeuwijk heeft burgemeester Erik van Heijningen woensdag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de Bodegraafse Janny van Kippersluis-de Groot. Zij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar grote verdienste voor het Streekmuseum vanaf 1991.

Kennismakingsbezoek

Voor Janny was de uitreiking van de onderscheiding een volkomen verrassing. Het bestuur van het Streekmuseum had kort voor de seizoensopening alle vrijwilligers en partners uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Daar waren volgens voorzitter Remmert Kerst drie aanleidingen voor: het einde van de coronabeperkingen, de toezegging van de raad voor een krediet van 1,5 miljoen euro voor de nieuwbouw van de houten vleugel en een kennismakingsbezoek van de burgemeester.

Dat kennismakingsbezoek bleek echter ook bedoeld om Janny van Kippersluis in het zonnetje te zetten. Na een korte toespraak van de burgemeester, waarbij hij inging op het belang van voorzieningen zoals het Streekmuseum, richtte hij het woord tot Janny. Hij roemde haar grote mate van betrokkenheid bij het Streekmuseum, waaraan zij inmiddels ruim 30 jaar als vrijwilligster verbonden is, en waarvan al 20 jaar als bestuurslid. Janny heeft het museum gedurende die tijd mede gestalte gegeven en zich ingezet voor nieuwe ontwikkelingen. Zij is daarbij niet alleen verantwoordelijk voor de collectie, maar ontwikkelde ook de afdeling genealogie en is lid van de tentoonstellingscommissie. Daarnaast helpt zij bij het inplannen en voorbereiden van groepsbezoeken en overlegt zij met andere musea. In totaal besteedt de trouwe vrijwilligster zo’n 20 uur per week aan haar werkzaamheden.

Voor al deze verdiensten mocht de burgemeester laten weten dat het de koning had behaagd Janny te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarna spelde hij de versierselen op bij een totaal verraste Janny en overhandigde haar namens het gemeentebestuur een mooie bos bloemen.