Noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen klaar voor gebruik

Algemeen

De gemeente Reeuwijk-Bodegraven bereidt in samenwerking met de Veiligheidsregio Hollands-Midden een noodopvanglocatie ten behoeve van ongeveer honderd Oekraïense vluchtelingen. Deze opdracht van het Rijk komt zo’n beetje neer op het zorgen voor ‘bed, bad en brood’. Vrijwilligers zorgen uiteindelijk voor de verdere inrichting van de locatie en het dagprogramma.

De gekozen locatie is een goeddeels leegstaand kantoorpand aan de Reeuwijkse Poort, dat nu in allerijl door de gemeente gereed is gemaakt voor bewoning. Aangezien dit pand op een bedrijventerrein ligt, wordt een bestemmingswijziging in gang gezet en wordt bewoning door het college gedoogd.

Op de begane grond komen ruimtes voor een arts/EHBO, tolken, gemeentelijke beheerder, enzovoort. Er is een grote keuken met veel tafels en (kinder)stoelen, een binnenplaats en er zijn gemeenschappelijke ruimtes om samen te zitten, tv te kijken en spelletjes te spelen. Buiten wordt een hek gebouwd, zodat de kinderen straks veilig buiten kunnen spelen, en er wordt een bruggetje gemaakt, zodat de bewoners veilig naar de bushalte kunnen lopen.

Op de verdiepingen zijn ‘kamers’ van verschillende grootte gemaakt. Het vinden van bedden bleek een lastige klus, want heel Nederland is op zoek naar bedden. Uiteindelijk kon in Duitsland een partij oude Bundeswehr-stapelbedden worden opgekocht. De kamers zijn licht en ruim bemeten, maar hebben dunne wanden. Er staan veelal stapelbedden. Het beddengoed ligt al klaar en her en der staan wat kastjes. Op elke verdieping zijn twee sets toiletruimtes, waarvan de urinoirs worden omgebouwd tot doucheruimtes. De meeste spullen van de inzamelingsactie van vorige week moeten nog worden overgebracht. De vloeren zijn door een professioneel bedrijf al gereinigd en er is airco aanwezig.

In het kader van de voorbereidingen is de gemeente ook de omwonenden niet vergeten. De gemeente heeft hen op een speciale omwonendenavond geïnformeerd. Er kwamen ongeveer 45 mensen naar de informatieve avond.

Nog veel onduidelijk
De gemeente staat voor een lastige taak. Er moet op zeer korte termijn heel veel worden geregeld. Er is niet alleen werk op de locatie (voor een nu nog onbekend aantal mensen), er moet ook contact worden gemaakt met scholen, zorginstellingen en er moet financiële ondersteuning worden geregeld. Definitieve afspraken kunnen nog niet worden gemaakt, want veel is nog onduidelijk. Pas op het moment dat de vluchtelingen arriveren, wordt duidelijk wie en hoeveel het er zijn. Dus kan dan ook pas worden ingeschat welke zaken er precies moeten worden geregeld, waar de kinderen naar school kunnen, wie medische of psychologische hulp nodig heeft, enzovoort. Het Rijk heeft aangegeven de gemeenten ‘ruimhartig’ te compenseren, maar het is nog niet duidelijk hoeveel ‘ruimhartig’ in concrete euro’s betekent...

De gemeente kan nog steeds vrijwilligers gebruiken, vooral tolken (Oekraïens, Russisch) en zorgpersoneel. Aanmelden kan via info@bodegraven-reeuwijk.nl of 0172 522 522.