Afbeelding

ZinSpelen lezingen in de Ark met Alain Verheij

Algemeen

Derde lezing in de serie ‘van U is de Toekomst’ op woensdag 6 april. Spreker deze avond is theoloog, schrijver en blogger Alain Verheij, hij analyseert onze tijd. Wat bezielt een 21e-eeuwse westerling om zich nog te verdiepen in verhalen over God? Een avond vol met verhalen van vroeger, voor mensen van nu.

Alain Verheij schreef het boek  ‘God en ik’. De ondertitel van het boek is ‘Wat je als weldenkende 21-eeuwer kunt leren van de Bijbel’. En dat is precies waar dit boek over gaat. Alain Verheij zet de Bijbel neer als een boek vol levenslessen. Hij legt een link tussen de tijd waarin de levenslessen voor het eerst opgeschreven werden en de tijd waarin we nu leven. In de verhalen die hij kiest herkent hij gebeurtenissen en thema’s in zijn eigen leven maar ook de levens van ons allemaal. Hij concludeert dat het uiteindelijk niet gaat om alles wat geschreven staat maar om vertrouwen in het goede. Alles wat écht de moeite waard is in het leven, ontvang je gratis. Liefde, vergeving en acceptatie kun je niet kopen en je kunt ze ook niet verdienen door je aan een stappenplan te houden. Het levensgeluk kun je niet bereiken maar wel ontvangen. Het enige wat je kunt doen is ervoor openstaan en vertrouwend door het leven gaan. In zijn nieuwste boek: “Ode aan de verliezer” kijkt Alain Verheij opnieuw naar de Bijbel met de vragen: Hoe moet ik leven? Hoe houd ik hoop? Waar vind ik vrijheid? Het zijn vragen van nu, maar ze zijn niet nieuw. De Bijbel staat vol verhalen waarin zulke vragen onderzocht worden. 

Zijn hervertelling begint bij de eerste twee Bijbelse broers: Kaïn en Abel. De eerste is sterk, succesvol, zelfredzaam en assertief. De tweede weet zich helemaal niet te redden. Toch maken de Bijbelschrijvers juist van hem, en van de Abels die na hem kwamen, een held. Het is een van de belangrijkste lessen die de Bijbel ons leert: zie en hoor de Abels, wees niet bang om er zelf soms een te zijn. Heb je naasten lief als de Samaritaan en zelfs je vijanden, heb de moed van Debora en het rechtvaardigheidsgevoel van Mozes. De Bijbelverhalen zeggen ons oog te hebben voor het kwetsbare: in de wereld, in anderen en in jezelf.

Laat u opnieuw inspireren op woensdag 6 april in de Ark in Reeuwijk. De avond start om 20.00 uur en toegang is 5 euro.