Dorpsteam Waarder25 feb 2022
Dorpsteam Waarder25 feb 2022 Foto: Photographer: Ans van Heck

‘We zijn nu trots op de samenwerking die wij met de gemeente hebben’

Algemeen

Waarder

Enkele jaren geleden heeft de gemeente Bodegraven-Reeuwijk de zogenaamde dorps- en wijkteams in het leven geroepen. Deze vorm van burgerparticipatie geeft burgers de mogelijkheid direct betrokken te zijn bij het bedenken van oplossingen in hun dorp of wijk. Kijk op Bodegraven-Reeuwijk was benieuwd naar de stand van zaken bij onze dorps- en wijkteams en nam een kijkje bij Dorpsteam Waarder. Daar spraken we met voorzitter Nick den Besten en secretaris Jeannette van de Wetering.

door Ans van Heck

Wat hebben jullie de afgelopen jaren voor elkaar gekregen?

Jeannette: “Aanvankelijk werden we als dorpsteam niet echt serieus genomen door de gemeente. Er werd niet naar ons geluisterd of we werden telkens te laat geïnformeerd. De irritaties liepen enorm op.” Nick vult aan: “Wij hebben op een bepaald moment het vertrouwen in de wethouder opgezegd via een brief aan de burgemeester en wethouders. Dit conflict heeft zelfs de voorpagina van het AD gehaald!” Jeannette vervolgt: “We hebben dit gelukkig uitgepraat en sindsdien is de communicatie een stuk beter. We zijn nu trots op de samenwerking die wij met de gemeente hebben.” Nick: “Niet dat er altijd naar ons wordt geluisterd, maar wij zijn een adviserend orgaan, dus uiteraard staat het de gemeente vrij om andere beslissingen nemen.”

Nick gaat verder: “We hebben de laatste tijd wel veel voor elkaar gekregen. Wij hebben ons sterk gemaakt voor verfraaiing van de openbare ruimte. Zo hebben we street-art gerealiseerd in het tunneltje onder de A12 en zijn er kunstwerken op de rotonde geplaatst. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in bloembakken aan de lantaarnpalen en hebben we ervoor gezorgd dat Waarder weer terug is op de bewegwijzeringsborden langs de A12.”

Hoe is de Dorpsvisie van Waarder ontstaan?

Jeannette: “We hebben een tijdje terug in Waarder de ‘Wie Wat Waarder-avond’ gehouden en alle inwoners hiervoor uitgenodigd. Mensen konden aangeven wat hen bezig houdt, en hun wensen aangeven ten aanzien van acties van het dorpsteam. Wij hebben alles verzameld en uitgeschreven, en hiermee zijn we aan de slag gegaan. Toen de gemeente met het verzoek kwam om een dorpsvisie op te stellen, hebben we die thema’s er weer bijgepakt. Hieruit is de dorpsvisie ontstaan.”

Nick voegt toe: “We zijn uitgekomen op thema’s zoals verkeersveiligheid en de wens voor een 30 km-zone, meer woningen voor starters, streven naar zelfvoorzienend zijn qua energievoorziening en het landelijk karakter van het dorp en omgeving behouden. We hebben ons hierbij vooral gefocust op de vraag ‘wat vinden wij als dorp belangrijk?’. Denk bijvoorbeeld aan wat er gebeurt als agrariërs met hun boerenbedrijf stoppen of als de supermarkt naar een andere locatie verhuist. We willen geen verpaupering en braakliggende terreinen. Locaties die vrij komen, moeten beschikbaar komen voor woningbouw.”

Welke zaken waaraan jullie werken springen minder in het oog?

Nick: “Een thema als veiligheid. Op 1 juni organiseren wij hierover een thema-avond in het dorp met onder andere aandacht voor ondermijning. Door de landelijke ontwikkelingen in agrarische gebieden moeten veel landbouwers noodgedwongen met hun bedrijf stoppen. Aangezien deze bedrijven zich in het buitengebied bevinden, zijn ze een aantrekkelijk doelwit voor de productie van drugs door drugscriminelen. Ook zijn er in Waarder met enige regelmaat woninginbraken; de A12 is dichtbij en daardoor een makkelijke vluchtweg. Er is de laatste jaren ook steeds vaker sprake van sociale onveiligheid. Denk hierbij aan vernielingen, vuurwerkoverlast, hangjongeren en brandstichting, maar ook dierenmishandeling en mensen die met wapens en bivakmutsen op door het dorp rennen. Dit is heel heftig en daar willen we aandacht voor vragen.”

Jeanette vervolgt de opsomming: “Andere zaken die onder de radar blijven zijn het onderhouden van contacten met de gemeente en andere belanghebbenden, het organiseren van burgerbijeenkomsten, raadsinformatiebrieven volgen en indien nodig erop acteren. Dat kost allemaal veel tijd. Daarnaast ligt Waarder aan de rand van de gemeente en tegen de provinciale grens aan. Wat over deze grenzen gebeurt, wordt ook nauwlettend gevolgd.” Nick: “Keuzes die in naburige gemeenten en provincie worden gemaakt, hebben ook invloed op ons dorp. Denk aan windmolens in de gemeente Woerden, die door druk van de  eigen inwoners zo ver mogelijk richting de gemeentegrens (lees: Waarder) worden verplaatst, zodat ze er zelf geen last van hebben. En ook wij moeten van het gas af…”

Het dorpsteam is er druk mee en wil het team graag uitbreiden. Belangstellenden zijn van harte welkom! Voor meer informatie, kijk op waarder.dorpenwijk.nl of www.facebook.com/dorpenwijkwaarder.