Afbeelding
Foto: Don van der Meer

Little Stef stopt na 20 jaar, maar de passie voor muziek blijft

Algemeen

Bodegraven

De bekende band ‘Little Stef’ uit Bodegraven stopt na 20 jaar. Voor de veelzijdige band was passie voor muziek en een goede sfeer belangrijk. Ben Schuttenbeld: “Gezelligheid heeft altijd bovenaan gestaan. Het ging echt om het plezier van het spelen.” 

door Iris Onderwater

Stephanie van Bunningen is de leadzanger van Little Stef. Vanaf ongeveer 7 jaar oud bleek zij al te kunnen zingen. Haar vader Peter runde de tennisbaan in Bodegraven en Stephanie stapte daar regelmatig naar de microfoon. Voor de 50e verjaardag van Peter werd eenmalig een bandje opgericht met Stephanie als zangeres en Richard Bakker, die zij al van jongs af aan kende, op de gitaar. Richard vroeg Ben Schuttenbeld voor de drum en Hans Nottelman werd gevraagd voor de bas. Het optreden was een succes en de band bleef bestaan. Ben: “Peter is nog steeds onze trouwste fan. Hij heeft waarschijnlijk de meeste optredens gezien!”

Hoe is de bandnaam ontstaan? “Stephanie was nog maar 15 jaar toen de band begon en ze is klein qua lengte,” lacht Ben. “Vroeger heetten wij Little Stef & the Gators, later is dat veranderd naar alleen ‘Little Stef’.”

Van rock tot pop

De muziek van Little Stef verschilt van soul tot rock. De hoeveelheid aan verschillende genres onderscheidde de band van andere bandjes. Ben: “In het begin speelden we vooral nummers van Ilse de Lange. Later maakten wij rockmuziek. Na 2012 waren dat weer andere muziekgenres zoals blues, soul en pop. Door de jaren heen hebben wij dus heel veel ontwikkelingen doorgemaakt. Wij vonden dat leuk voor de afwisseling. En voor het publiek moet het ook leuk zijn om niet 20 jaar lang dezelfde nummers te horen. Wij spelen niet de standaard covers, maar willen het publiek juist iets verrassends geven.” Zo probeert de band aan de covers ook altijd een eigen draai te geven: “Wij speelden bijvoorbeeld ‘Bad Guy’ van Billie Eilish, maar dan in een rockversie. Zo was er voor iedereen wat wils, als het maar muziekliefhebbers waren.”

Mooiste optredens

Little Stef kreeg veel aanvragen voor optredens, maar als de sfeer ontbrak, was het niet voor de band weggelegd: “Sfeer en goede muziek was veel belangrijker dan hoeveel geld wij voor een optreden kregen,” zegt Ben.

Dat gold al in het begin, toen de band een aantal optredens deed op Texel. “Ik had ons nummer op een bierviltje geschreven bij een café met de vraag of wij met ons bandje mochten optreden. Het werd een groot feest! We hebben daar overnacht en de volgende dag mochten we weer spelen.” De band groeide uit tot een vriendengroep: “Gezelligheid heeft altijd bovenaan gestaan. Het ging echt om het plezier van het spelen.”

Little Stef speelde een heleboel mooie optredens. “Borft Live en Flora Live waren mooie optredens. En bij de Woerdense Vakantieweek stonden wij bij het voorprogramma van Kensington en de Jeugd van Tegenwoordig. Maar het mooiste optreden was als voorprogramma van De Dijk. Daar hebben wij vier keer gespeeld. Er was een goede geluidsinstallatie aanwezig en wij waren erg enthousiast dat wij daar mochten spelen.” 

De mist in

Ondanks de vele succesvolle optredens, ging er ook weleens iets mis. “Stephanie raakte soms haar tekst kwijt,” lacht Ben. “Ze zong dan het eerste couplet bijvoorbeeld drie keer. De meeste mensen valt dat gelukkig niet eens op, en de band is erop ingespeeld. Er gaat altijd van alles fout, maar we worden nooit boos op elkaar. Stephanie is ook niet altijd goed met plannen. Ze is soms wat chaotisch, maar wij nemen het haar nooit kwalijk. Ze steelt namelijk ook echt de show en ze kan fantastisch zingen!”

Stoppen

De belangrijkste reden dat de Little Stef de optredens stopt, is dat Stephanie bij haar restaurant moet werken. “Op zaterdagavond is het daar natuurlijk druk. Als Stephanie dan moet spelen, moet zij het restaurant achter zich laten. Dat voelde niet goed. Zij heeft ook een jong kindje, voor wie zij een oppas moet regelen als ze wil repeteren en optreden.”

Het plezier in het spelen zal echter blijven. “We gaan zeker nog muziek maken, en Stephanie zal ook nooit stoppen met zingen!”

Beeld: Don van der Meer

Little Stef speelt zaterdag 9 april met de band Have a Cigar in het Evertshuis.