Afbeelding
Foto:

Proeverij in De Spil

Reeuwijk

Vorige week is er een proeverij met wild eten geweest in de Spil. Ruim 40 deelnemers hoorden geïnteresseerd een presentatie aan over jagen. Ook hadden de organisatoren korven een maquette en lokeenden meegenomen. En toen volgde de proeverij met gans, eend, hert en varken. "De verbazing over de pure smaken, de zachtheid van het vlees en de goede kruiden," aldus Heidi Looij. Organisatoren Heidi Looij, Ad Verkaik en Wilco van Roon hebben genoten van de avond.

Over jacht, schadebeheer en wild eten is veel te vertellen. En niet altijd is even duidelijk hoe de regels en wetten zijn. Daarnaast kennen veel mensen de smaak van wild niet meer. En dat is juist zo lekker en gezond vlees.
Vorig jaar mochten we twee eendenkorven plaatsen bij De Spil, namens de senioren vereniging.

Tijdens de gesprekken met Ad Verkaik over het hoe en waarom ontstond het idee om eens een lezing incl proeverij te organiseren voor de senioren vereniging.

Omdat de senioren en bewoners bejaardentehuis en verzorgingshuis meer willen weten over de jacht en met name over ‘hoezithetmetdegans’
Hebben jullie zin om dat eens te komen vertellen?

Natuurlijk willen wij dat, en na een gedegen voorbereiding gedrieën op pad. Kees Verkaik( fb loos) , Wilco van Roon en Heidi Looy.
Strakke rolverdeling en planning.
Kees de korven, de maquette en de lokeenden. Wilco de presentatie met ondersteuning van Kees en Heidi.

Het doel van de avond was om het verhaal te vertellen of waarom jagen wij, en wat is jagen eigenlijk. Een mooie powerpoint gemaakt om de woorden met beelden kracht bij te zetten.

Ruim 40 deelnemers, met de gemiddelde leeftijd van 78 jaar m/v en zeer geïnteresseerd.
De maquette van Kees riep veel herinneringen op, en mede daardoor zat de sfeer er direct goed in.

Wilco trapte af en was niet meer te stoppen. Het publiek was een en al oor en luisterde ademloos toe.

Wat wij als jagers steeds weer als normaal beschouwen, omdat we niet beter weten, hebben de meeste ‘niet jagers’ geen idee waar het over gaat.
Dit blijkt iedere keer weer. Er was niemand die tegen de jacht was, en daardoor ontstond er een leuke interactie met het publiek.

Geweldig als mensen echt willen weten hoe het zit en zich oprecht afvragen, waarom doen de anti’s zo raar. Of nog beter waarom hebben wij in Nederland een dierenpartij…….
Maar het bleef gezellig!

En toen de proeverij.
Dagen in de weer geweest, met gans, eend, hert en varken. In alle soorten en maten op tafel.

Koud Gerookte ganzenborst
Riellette van gans
Gekonfijte gans
Herten stoof
Bbq worstjes div varianten
Gekonfijte eend
Rode kool
Spruitjes
Alles schoon op, en men vond het super lekker!

De verbazing over de pure smaken, de zachtheid van het vlees de goede kruiden. De smaak van vroeger en toch iets heel anders kan de kant en klare rommel. En we wisten niet dat gans zo lekker is!

Toen was er koffie, lekker sterk en met een home made Reeuwijkse Veenbonk. Als zoete afsluiting van de proevrij. Een welkome afwisseling, die zeer gewaardeerd werd.
Net als het verhaal met alle facetten over bijv wet en regelgeving. De soorten ganzen en eenden. Maar ook de enorme schades die uiteindelijk wij met z’n alle betalen. Hier hebben AR en de Pvdd zeker geen vrienden.

Rond 22.45 uur moesten we afronden.
Overigens normaal gesproken ‘zitten’ de luiken rond 20.30 uur dicht en is het stil. Na afloop spullen opgeruimd, en de gastvrouwen bedankt voor hun inzet.
En nog even een borrel op de goede avond genomen.

Het was een SUPER AVOND voor beide kanten zeer leerzaam.
Kees, Wilco en Heidi.

Verstuurd vanaf mijn iPad