Afbeelding
Foto:

Schoolboek over Rampjaar te zien in de Bibliotheek Bodegraven

BODEGRAVEN 

Sinds vrijdag 1 april staat in de Bibliotheek De Groene Venen in Bodegraven een nieuwe expositie over het Rampjaar 1672. De expositie heeft als titel De Franse tirannie in Holland, en heeft als onderwerp een - nieuw vertaald - schoolboek uit de tijd van het Rampjaar. Hierin werden de gruwelijke gebeurtenissen in Bodegraven en Zwammerdam uitvoerig beschreven en ook afgebeeld. De expositie gaat rouleren langs zes bibliotheken en musea in Zuid-Holland. De officiële opening is op woensdag 20 april, dan krijgt wethouder Odd Wagner het eerste exemplaar uitgereikt van het vertaalde schoolboek, met als titel Franse tirannie, het Rampjaar 1672 op school. 

Dit initiatief van het Platform Rampjaarherdenking  is mogelijk gemaakt door subsidies van  de provincies Utrecht en Zuid-Holland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en een aantal betrokken gemeenten. Zie www.rampjaarherdenking.nl.

Tijdens die oorlog met Frankrijk en Engeland in 1672 liet de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een deel van het land onder water lopen om zich te verdedigen. Te diep voor de vijand om er doorheen te marcheren, maar te ondiep om er met een boot overheen te varen. Deze verdedigingslinie noemen we de Hollandse Waterlinie. Nadat in 1673 de oorlog was afgelopen, werd de waterlinie versterkt met vestingen, forten en andere verdedigingswerken. 

Tijdens de opening van de expositie organiseert de Bibliotheek -voor kinderen van 9 tot 14 jaar- een workshop Minecraft > “Bouw een fort uit de Oude Hollandse Waterlinie”. Je bouwt in duo’s op een laptop of iPad een echt fort na, compleet met aarden wallen, poorten, een gracht en kanonnen. Na afloop kun je elkaar en je (groot)ouders jouw bouwwerk laten zien. Deze workshop is op 20 april om 14.30 uur in de bibliotheek De Groene Venen in het Evertshuis. Deelname is gratis. Wil jij weten hoe je zo’n fort bouwt? Meld je dan hier aan cursus@bibliotheekdegroenevenen.nl. Let op: De workshop is alleen bedoeld voor kinderen die al eens eerder Minecraft gespeeld hebben. De workshop heeft een maximum van 16 deelnemers, dus geef je snel op!


 

Afbeelding