Jeanet en Rinus van der Weide met kat Spookie.
Jeanet en Rinus van der Weide met kat Spookie. Foto: Stefanie Peters

Bodegraver Rinus van der Weide in ‘BN’ers in de zorg’

Algemeen

GOUDA / BODEGRAVEN

Het tv-programma ‘BN’ers in de zorg’ speelt zich dit seizoen af in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda. Bodegraver Rinus van der Weide kreeg daardoor tijdens zijn bezoek aan het ziekenhuis Rachel Hazes aan zijn bed. Zuster Rachel plakte een pleister en legde de injecties klaar. Rinus: “Ik wist van te voren wel dat er iets stond te gebeuren, maar had nooit verwacht dat Rachel Hazes ineens aan mijn bed zou staan. Van het gesprek weet ik eigenlijk niets meer, behalve dat we het over onze kat Spookie hebben gehad.”

door Stefanie Peters

Door het oog van de naald

Het bezoek van Rinus aan het ziekenhuis is er eentje in een lange rij. Een klein jaar geleden was er een brandje in de buurt van het huis van Rinus en zijn vrouw Jeanet. Normaal zou Rinus een sprintje trekken om te kijken of hij kon helpen (hij heeft 42 jaar bij de vrijwillige brandweer in Bodegraven gezeten) maar nu was hij niet vooruit te branden. Op aandringen van Jeanet is hij toch gaan kijken. Maar de moeite was een teken aan de wand. Een bloedonderzoek wees uit dat hij acute leukemie had én de ziekte van Kahler, tegelijkertijd. Dat is heel zeldzaam. Het betekende een opname in het Haga Ziekenhuis in Den Haag en daarna in een zorgpension in Bergambacht. 

In totaal is Rinus twaalf weken van huis geweest. In het zorgpension verbleef hij om aan te sterken. Daarna ging het de goede kant op. Rinus liep inmiddels zelf naar de fysiotherapie in het dorp. Toen kwam corona, maar ook dat heeft Rinus doorstaan. Hij is weer aangesterkt en ontvangt nu iedere vier weken zijn chemokuurprikken in het GHZ. Rinus: “De ziekte is nu in remissie [staat stil, red.] en ik krijg steeds meer energie. We zijn laatst weer naar Reeuwijk gefietst. Qua gezondheid lijk ik wat dat betreft op onze kat Spookie. Hij heeft geen goede start gehad in zijn leven en meerdere van zijn levens verbruikt. Ik was er ook twee keer bijna niet meer geweest. Maar de kat leeft nog steeds en ligt heerlijk bij zijn baasje op schoot.”

Rinus geniet met volle teugen dat hij weer thuis is. Hij en Jeanet voelen veel dankbaarheid voor iedereen die hen de afgelopen tijd heeft bijgestaan.