Jolien de Vrind hoop dat haar cliënten grip op hun eetkeuzes terugkrijgen.
Jolien de Vrind hoop dat haar cliënten grip op hun eetkeuzes terugkrijgen.

Zoveel vooroordelen als je dik bent

Algemeen

Reeuwijk

We worden met zijn allen wereldwijd te dik. En we menen allemaal te weten waar het aan ligt. Elk pondje gaat immers door het mondje. Dat het in werkelijkheid veel complexer ligt, weten we stiekem ook wel, maar een oordeel is snel gevormd. Hoe komt dat toch dat die verleiding van dat taartje of patatje eeuwig op de loer ligt? Jolien de Vrind, kindergewichtsconsultente bij praktijk Abel, verklaart waarom het zo moeilijk is de verleiding te weerstaan.

door Marlien van Leeuwen

“Eten is gedrag,” begint Jolien de uitleg. “Als je vroeger gevallen was, werd er een snoepje op de zere plek gelegd en was het verdriet al snel over. En zo wordt zoetigheid synoniem voor troost. Troostvoer is het begin van emotie-eten.” Zoetigheid troost, maar is het de juiste troost als je bedenkt dat suiker (zeker in grote hoeveelheden) niet goed voor je is? Troost kan ook in de vorm van een knuffel worden gegeven. Nou gaat het niet om dat éne snoepje, maar wel om de achterliggende emotie. “Pas als je je bord leeg eet, krijg je een toetje. En zo wordt zoetigheid een beloning. Emotie-eten doen mensen als ze verdrietig zijn, om de eenzaamheid weg te kauwen of als tegengif voor enorme boosheid. Of ze doen het als beloning: zo, dat heb ik wel verdiend!”

Genen

Ons DNA is al duizenden jaren hetzelfde. Het aanbod van voeding niet. Het paleodieet gaat daarom uit van het volgende: eet niet wat je overgrootouders niet als voedsel zouden herkennen. Daarmee kun je heel wat paden in de supermarkt overslaan, zeker als we teruggaan naar de eetgewoontes van de jager en verzamelaars die we ooit waren. Die aten alleen wild, vis, fruit, planten, knollen, noten, zaden en kruiden. In de oertijd was er geen dropje voor je zere knie en wild werd niet dagelijks geschoten. Terwijl ons DNA en daarmee behoefte aan zoet en vet nog altijd onveranderd zijn. Jolien: “Kijk naar het aanbod van voeding en wie er verantwoordelijk voor is. Ongezonde producten zijn veel goedkoper dan gezonde. De overheid heeft hier een verantwoordelijkheid in, vind ik.” Maar is dat de enige oplossing?

Acceptatie

Een kortstondig dieet geeft een kortstondig resultaat. Jolien: “Mensen, zowel jong als oud, die bij mij in de praktijk komen hebben alle diëten doorgaans al gehad. In het begin is iedereen heel gemotiveerd. Denk aan al die goede voornemens aan het begin van het nieuwe jaar. Die motivatie heb je ook zeker nodig. Maar net zo belangrijk is accepteren dat je levensstijl of eetgewoonten niet hetzelfde kunnen blijven als je blijvend gewicht wilt verliezen. Als je oude gewoontes doorbreekt, kun je het heft weer in eigen hand nemen! Uiteindelijk kom je zo tot een gezond gewicht. Dat proces samen met mijn cliënten doormaken, vind ik het mooie aan mijn vak.”