Afbeelding
Foto:

Ingezonden brief

Taboes gemeentefinanciën

Om het nieuwe college van B&W wat te helpen op het terrein van financiën, stel ik voor een aantal taboes te slechten:


Taboe 1: Parkeergelden

Geen enkele politieke partij wil parkeergelden invoeren in het centrum van Bodegraven. De meeste gemeenten in Nederland heffen echter wel parkeergelden in de centra, ook om zo extra inkomsten te genereren. Het zijn de automobilisten die parkeerruimte nodig hebben en de vele kleine buitenweggetjes, maar ook de andere wegen in onze gemeenten kapotrijden, en niet de fietsers of voetgangers. Onderhoud en herstel van die wegen kost de gemeente veel. Is het dan niet fair dat automobilisten daaraan bijdragen?


Taboe 2: Sportverenigingen

Onze gemeente subsidieert de sportverenigingen veel meer dan de buurgemeentes dat doen. Geen wonder dat er op sportterreinen alles kan. Ik zie sportvelden waar de grote veldlampen al om 18.00 uur aangaan, terwijl het veel later pas begint te schemeren. En vaak branden de lampen terwijl er niemand (meer) op het veld is. Kan de gemeente sportverenigingen die ze ondersteunt, niet eisen hier zorgvuldiger mee om te gaan?


Taboe 3: Handhaven

Er zijn veel 30 km-wegen in onze gemeente, maar er wordt niet gehandhaafd. En zonder stok achter de deur zijn weinigen bereid zich aan de regels te houden. Primair om de verkeersveiligheid te vergroten moet er gehandhaafd worden. Dat daarmee extra gelden binnenkomen, is daarnaast mooi meegenomen. Beter toch dat verkeersovertreders financiën in het laatje brengen, dan de burgers via een nog hogere OZB?

Onze gemeente heeft ernstige financiële problemen en daarom moeten er vervelende keuzes gemaakt worden. Laten we het invoeren van parkeerheffingen, strengere eisen aan sportverenigingen en handhavingsboetes daarom als een serieuze optie meenemen en er geen taboe van maken. Alle beetjes helpen!

Naam is bij de redactie bekend. Brief is ingekort.