Ingezonden brief

Beschamende uitnodiging

Bij de officiële opening van het zwembad was president van de wereldzwembond (FINA) Husain al Musallam als belangrijke genodigde aanwezig. Ik vind het verontrustend dat een dergelijk persoon hier wordt gefêteerd, want betrokkene is al enkele jaren behoorlijk in opspraak. 


Er loopt namelijk al enige tijd een gerechtelijk onderzoek tegen de betrokkene en hij moet voor de rechtbank verschijnen in de Verenigde Staten. De primaire reden daarvoor is dat hij is gelinkt aan een omkopingsschandaal waar hij als IOC-lid van Azië bij betrokken is. Daarnaast komt Husain al Musallam uit Koeweit, een land dat een ‘bijzonder' standpunt inneemt met betrekking tot de Russische inval in Oekraïne.


Wat de zaak nog verontrustender maakt, is dat onze waarnemend burgemeester lid is van het hoofdbestuur van de wereldzwembond en altijd nauw samenwerkt met Husain Al Musallam. De FINA heeft - zeer opvallend - als organisatie een afwijkend standpunt ingenomen met betrekking tot het opschorten van deelname van Russische sporters en officials aan wedstrijden. De FINA volgde niet het standpunt van het IOC en schrapte initieel niet eens het wereldkampioenschap zwemmen in Kazan dit jaar. Onder grote druk heeft FINA haar standpunt enigszins aangescherpt.


De relatie tussen FINA en de Russische overheid is bekend en is ongetwijfeld reden om een terughoudend standpunt in te nemen. Dat sluit aan op het standpunt dat Koeweit inneemt. 


Al met al is het uitnodigen van Husain Al Musallam in het geheel niet passend en zelfs beschamend. 


W. de Graaf