Het originele, 18e-eeuwse boek ‘Nieuwe Spiegel der jeugd’. Voor het Rampjaar is een moderne versie met extra hoofdstukken gemaakt.
Het originele, 18e-eeuwse boek ‘Nieuwe Spiegel der jeugd’. Voor het Rampjaar is een moderne versie met extra hoofdstukken gemaakt.

Expositie Franse tirannie in Holland geopend

Algemeen

Woensdag 20 april werd in de hal van het Evertshuis de expositie ‘Franse tirannie in Holland’ geopend. Tegelijkertijd werd het boek ‘Nieuwe Spiegel der jeugd’ gepresenteerd. Platform Rampjaarherdenking overhandigde het eerste exemplaar aan wethouder Odd Wagner.

BODEGRAVEN

Het is dit jaar 350 jaar geleden dat het Rampjaar 1672 plaatsvond. In dat jaar werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen van Münster en Keulen. Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. De 32.000 Nederlandse soldaten stonden machteloos tegenover de 100.000 soldaten van Frankrijk. Dit had grote gevolgen voor Midden-Holland, omdat deze regio midden in de frontlinie lag.  

Expositie

De expositie ‘Franse tirannie in Holland’ is als eerste te zien in de bibliotheek in het Evertshuis. Daarna reist die door naar andere bibliotheken. De expositie bestaat uit acht informatiepanelen over diverse aspecten van deze regio in het Rampjaar, een touch table met enkele korte films over het rampjaar en een vitrine met onder meer replica’s van voorwerpen uit het Rampjaar zoals pamfletten en boeken. 

Oud boek in nieuw jasje

Het boek ‘Nieuwe Spiegel der jeugd’ komt oorspronkelijk uit de 18e eeuw (zie foto). Het is een dialoog tussen vader en zoon. Het is een oud schoolboek, maar zonder meer komen de politieke achtergronden en lokale gruwelijkheden uit die tijd aan het licht. Het boek, uitgegeven door Waanders Uitgevers, biedt zo een andere manier om naar het Rampjaar te kijken.

Het boek is door een Neerlandicus omgezet naar de taal van nu en er zijn hoofdstukken aan toegevoegd. Merle Lammers is auteur van een van die hoofdstukken. Ze is blij met het boek. “In hoofdlijnen gaat het over het leger van François Luxembourg, maarschalk van Frankrijk. Dat leger trok eerst over de dichtgevroren Rijn, maar moest zich daarna door de invallende dooi deels terugtrekken. Daarbij trokken de soldaten langs Bodegraven en Zwammerdam en botvierden ze hun frustraties op de lokale bevolking.”

Meer over het Rampjaar

De expositie is een van de vele activiteiten die over dit Rampjaar gaan plaatsvinden in het Evertshuis. Binnenkort komt bijvoorbeeld de tentoonstelling ‘Hoofdkwartier bij Bodegraven’, met originele gravures en spullen uit die tijd. Ook vindt in het najaar de première van de musical ‘Water en Vuur’ plaats. Dat gaat over een liefde tussen een soldaat en een lokale meid in het rampjaar 1672.

door Lars Ferwerda

Afbeelding