Wethouder Kees Oskam ontsluit de eerste verdeelunit in gezelschap van de heren Bas Hollenberg (links) en Jos van der Klauw (rechts).
Wethouder Kees Oskam ontsluit de eerste verdeelunit in gezelschap van de heren Bas Hollenberg (links) en Jos van der Klauw (rechts). Foto: Bert Verver

Eerste centrale glasvezelverdeelunit

Algemeen

REEUWIJK

Het zal de inwoners van Reeuwijk-Brug niet zijn ontgaan dat al maanden wordt gewerkt aan de aanleg van een glasvezelnetwerk. Inmiddels liggen op veel plaatsen al groene kabels te wachten op ingebruikname. 

door Bert Verver

Om dat voor elkaar te krijgen werd vorige week donderdag een belangrijke stap gezet door de plaatsing van de eerste van twee verdeelunits, die de verbinding maken met het landelijke glasvezelnetwerk. Wethouder Kees Oskam verrichtte de openingshandeling, bijgestaan door Jos van der Klauw van Delta Fiber Netwerk en Bas Hollenberg van het aannemingsbedrijf Circet. In zijn toespraak voor een kleine groep genodigden sprak Jos van der Klauw, directeur Bouw en Beheer van Delta Fiber Netwerk, zijn dank uit richting wethouder Oskam voor de goede samenwerking, die nodig was om zo’n omvangrijk project te laten slagen. Hij wees erop dat een deel van Reeuwijk-Brug al gebruik maakt van het bestaande glasvezelnetwerk van Rekam, dat in februari 2021 door DELTA Netwerk is overgenomen. Hij benadrukte dat de aanleg van een glasvezelnetwerk alles te maken heeft met een betrouwbaar werkend internet. “Tijdens de Covid-periode zijn we er achtergekomen dat je veel werk vanuit huis kunt doen. Daarbij is beeldverbinding heel belangrijk, maar die vergt veel meer bandbreedte dan bijvoorbeeld mailverkeer. Juist daarom is het nodig de aanleg van glasvezel voortvarend aan te pakken om filevorming binnen het internetverkeer te voorkomen.”

Geen twijfel

Ook bij wethouder Kees Oskam is er geen enkele twijfel over de noodzaak van een betrouwbaar glasvezelnetwerk. “De aanleg daarvan was dan ook een van de doelstellingen uit ons raadsprogramma.” Recent is ook in Bodegraven een begin gemaakt met de aanleg en het is de bedoeling dat alle kernen en het buitengebied worden aangesloten. “Het is een misverstand dat alleen bedrijven met glasvezel worden geholpen,” vervolgt de wethouder. “Een stabiele en snelle internetverbinding zorgt ervoor dat onze inwoners gelijktijdig online kunnen. Steeds vaker werken we vanuit huis, maken de kinderen thuis schoolopdrachten of gaan ze gamen of netflixen. Ook het monitoren van onze gezondheid gebeurt steeds vaker via internet. Ik ben dan ook verheugd over de komst van glasvezel, dat bijna onmisbaar aan het worden is. Ik zeg: ‘Doe mee en gebruik de kans die u aangeboden wordt!’”

120 km kabel

Op units in het dorp, die het hart vormen van het netwerk, kunnen ruim 7000 adressen worden aangesloten. Het plan van Delta Fiber Netwerk is om naast de 1600 adressen waar nu aanleg plaatsvindt, ook de andere adressen in de kern op termijn te koppelen met deze units. In Reeuwijk-Brug is daarvoor 20 km geul gegraven, waarin zo’n 120 km aan kabel is gelegd. Bij de aanleg liep de aannemer wel tegen een paar tegenvallers aan. Zo zat er plaatselijk nog veel oud asfalt onder het bestaande wegdek en soms was de hoge grondwaterstand een probleem. Om alles goed met elkaar te verbinden worden twee verdeelunits geplaatst, in vaktermen ‘PoP’s’ genoemd (Points of Presence). De eerste bevindt zich in de hoek van het zwembad De Fuut aan de Oudeweg en de tweede komt achter de sporthal. De PoP dient als schakelstation naar het landelijke netwerk. Bas Hollenberg, operationeel directeur van Circet, licht toe: “De plaatsing is een belangrijke stap in de aanleg van supersnel internet in de kernen. Vanuit die PoP’s komt de glasgevelkabel via eindverdelers uiteindelijk bij de bewoners in de meterkast terecht. De komende maanden zijn we nog bezig met graaf-, boor- en blaaswerkzaamheden. Zodra de huisaansluitingen zijn geplaatst kunnen bewoners internetten, bellen en tv-kijken via de glasvezelaansluiting. De bewoners worden daarover persoonlijk verder geïnformeerd.” In juni wordt gestart met het maken van de aansluitingen in de woningen. Verwachting is dat na de bouwvak de glasvezelkabels in gebruik kunnen worden genomen. 

Inwoners kunnen een abonnement afsluiten bij geselecteerde telecomaanbieders.