Ingezonden brief

4 mei herdenking 2022


Bodegraven

Daar stonden we weer, met heel veel mensen in een heel grote kring om het grafmonument van burgemeester Vonk. We werden hartelijk welkom geheten. En ja, we mogen het leven liefhebben, zoals dat gezongen werd. Gerrit van Rossem, een oude bekende las het gedicht 'Ben Ali Libi'. Heel aansprekend. Zeker ook voor mensen die veel respect vragen, maar niet bedenken dat andersdenkenden ook respect nodig hebben. Met de mooie wens aan het slot: Hij ruste in vrede, God hebbe zijn ziel.

Mooie muziek. Toen de namen van hen die vielen. Wat een goed idee om daarbij mensen van dezelfde leeftijd naar voren te laten komen. En ze bleven staan. Zelfs een paar kinderen. Indrukwekkend.

Een gedicht. Het Taptoe-signaal. Stilte…. Samen zingen van het Wilhelmus. Ja, we zongen ook: 'Mijn schild ende betrouwen, zijt Gij, o God, mijn Heer', gevolgd door een kranslegging met eerbiedige stilte.

Maar toen?  De song 'Ik wil gelukkig leven, want ik mag zijn wie ik wil, sterk en vrij'. Mijn vraag: wat als je niet sterk bent? Wat als je jezelf niet redden kunt, als je steeds weer hulp nodig hebt? Moeten de sterken de zwakken niet helpen? Moeten de rijken niet inbinden ter wille van de armen? Gebruik je je vrijheid alleen voor je eigen plezier?

Na een aardig slotwoord en 'Imagine', om te huilen… Me Too. 'All you need is love', dat kun je mooi zeggen, als je sterk bent en als je macht hebt. Dan kun je je waarschijnlijk niet indenken dat een ander, die dat niet heeft, zich niet veilig voelt in jouw te dichte nabijheid. Dat die nu eindelijk aan de bel gaat trekken en zegt: 'Me Too.'

Wat is de samenvatting van de Wet die de Heere God aan Israël en ook aan ons gaf? Liefde! God liefhebben boven alles en de naaste als onszelf. Je naaste, je buurman, je werkgever, je werknemer…. En als je God liefhebt, dan heb je zeker oog voor zijn schepping. Dan buit je het milieu niet uit om geldelijk gewin, dan gaat een gezond milieu je ter harte. Het natuurlijke en het geestelijke milieu.

Joke van Kempen