Schadeveroorzakende grauwe ganzen. Beeld: André Karwath
Schadeveroorzakende grauwe ganzen. Beeld: André Karwath Foto:

Bijna 50 procent meer schade door ganzen

PROVINCIE

In Zuid-Holland is in 2021 bijna 3 miljoen euro aan tegemoetkomingen voor faunaschade uitgekeerd. Dat is bijna 1 miljoen meer dan het jaar ervoor. Ook in andere provincies is de schade gestegen.

De schade wordt vooral veroorzaakt door de grauwe gans. Daarvan zijn er steeds meer in onze provincie. Van deze soort zijn er in 2020 106.000 geteld, terwijl de streefstand 35.500 vogels is. 


Naast de grauwe gans, brengen in Zuid-Holland de knobbelzwaan, de brandgans, de kolgans en de smient de meeste schade aan. Op de Reeuwijkse Plassen zijn ook de bastaard soepgans en Canadese Gans actief.


Vooral in het voorjaar ontstaat veel schade. Ganzen eten dan gras, waardoor veehouders vervangend voer voor hun vee moeten bijkopen. Door de stijgende prijzen van gras en ander veevoer is het bedrag voor de schade hoger geworden. Ook worden er meer aanvragen voor schadevergoedingen gedaan.



Stijgende trend

De provincie zet in op het voorkomen dan wel beperken van de schade. Voor de knobbelzwaan en de smient is dat op dit moment echter door de rechter verboden. Hierdoor kan er niet worden verjaagd met ondersteunend afschot, waardoor de schade de afgelopen periode flink is toegenomen. 


De provincie heeft in december 2021 een nieuw faunabeheerplan goedgekeurd. De provincie zet daarmee in op vermindering van het aantal ganzen, met name van de grauwe gans. Deze mag ook gedurende de winterperiode worden afgeschoten, behalve in de aangewezen rust- en natuurgebieden.