Ingezonden brief

Visitekaartje van het nieuwe college

Dit jaar voorziet de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk (EC-BR) vier gemeentelijke gebouwen van zonnepanelen. Die panelen wekken de benodigde elektriciteit op voor die gebouwen én voor een aantal huishoudens. In totaal produceert EC-BR zo’n 628.515 KWh/jaar, genoeg energie voor ongeveer 180 huishoudens. Dat moet de komende jaren nog veel meer worden.


Dat het nodig is, staat vast. Het laatste IPPC-klimaatrapport maakt duidelijk dat we, als we de opwarming van de aarde willen beperken tot 1,5 graad, haast moeten maken. Zonder maatregelen wordt de aarde onleefbaar. Vooral de arme delen van de wereld krijgen te maken met droogte, vervuiling en de stijging van het zeeniveau. Maar ook de wereld als geheel zal kampen met afname van biodiversiteit en gebrek aan grondstoffen. Door de oorlog in het oosten van Europa is de urgentie extra hoog.


Samen nemen we in Bodegraven-Reeuwijk verantwoordelijkheid voor de energietransitie. De inzet van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is daarbij cruciaal. Tijdens een bespreking stelde scheidend wethouder Kees Oskam dat twee valuta's in het geding zijn: euro's én CO2. Investeringen leveren reductie van CO2 op. Het oude college van B en W heeft stevige ambities getoond op klimaatgebied: in 2035 een klimaat neutrale gemeente is het doel. Dat doen we door energiebesparing, warmte-oplossingen en kleine- en grootschalige duurzame energieopwekking. En door een substantiële bijdrage te leveren aan de Regionale Energietransitie (RES).


Het nieuwe college moet die ambitie verder waarmaken. Zij moet flinke bestuurlijke inzet tonen en ambtelijke ondersteuning vrijmaken. De vraag is dus: wat wordt het visitekaartje van het nieuwe college? Gaat het met ons het klimaatprobleem aanpakken? En wordt CO2 een belangrijke valuta (naast de euro)?


Herbert Pos
(secretaris Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk)