Beeld: Sergey Makashin
Beeld: Sergey Makashin

Dag van de scheiding

Algemeen Human Interest

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De tweede vrijdag van september is de Dag van de Scheiding. Een scheiding is voor volwassenen een proces van onzekerheid, emotie en verandering, maar ook voor kinderen kan een scheiding een enorme impact op hun leventje hebben. Een kind heeft echter recht op een relatie met beide ouders.

Sinds 2009 zijn ouders verplicht om een omgangsregeling op te stellen. Belangrijk onderdeel daarvan is de verdeling van zorg- en opvoedtaken, ook wel de ‘omgangsregeling’ genoemd. In de praktijk valt het opstellen of naleven van zo’n regeling niet altijd mee. Dan helpen de coördinatoren en vrijwilligers van BOR (Begeleide Omgangsregeling) Humanitas de ouders op weg.

Bij BOR Humanitas staat het belang van het kind voorop; hoe sneller een goedwerkende omgangsregeling tot stand komt, hoe sneller kinderen een veilige plek tussen hun gescheiden ouders kunnen vinden. De begeleiding vindt plaats door gemotiveerde en getrainde vrijwilligers. Een professionele, betaalde coördinator begeleidt, bewaakt en ondersteunt het proces en de vrijwilligers. De start is een intake waarin het proces met beide ouders wordt besproken, gekaderd en akkoord bevonden. Daarom is het aangaan van een traject vrijwillig, maar niet vrijblijvend! De bezoeken vinden in eerste instantie plaats op een neutrale plek. De ondersteuning duurt in principe zes maanden. Daarna hebben ouders samen een regeling getroffen.

Traject volgen of als vrijwilliger gezinnen begeleiden? Neem contact op via 06-51408269 of bor.midden-holland@humanitas.nl.