Afbeelding

Jan(neke) Modaal; de nieuwe ‘armoede’ groep?

Algemeen Politici aan het woord

Je ziet het om je heen gebeuren; ongekende verkoopstijging van producten met als specifiek doel het energieverbruik thuis neerwaarts te beïnvloeden. Naast de voor de hand liggende producten zie je ook (nu al) een ‘run’ op wollen truien, winterjassen, houtkachels, dekens... Ongekend voor een kalenderperiode waar nog steeds de 30 graden Celsius wordt aangetikt. De energieprijs rijst de pan uit. Over de oorzaken wordt dagelijks in de media verslag gedaan.

Politiek ‘Den Haag’ zoekt naarstig naar gepaste compensatiemogelijkheden en laat weten daar pas volgend jaar mee te komen. Kortom, dit jaar zullen we het echt zélf moeten zien te rooien. Het zal ook iedereen raken, maar de impact op het besteedbaar inkomen zal daarentegen zeer verschillen. De welgestelden zullen het nog wel weten op te brengen. De minima-inkomensgroepen zullen echter relatief harder in de buidel worden geraakt. Vele vangnetten zijn in algemene zin voor hen wel al aanwezig om niet ‘kopje onder’ te geraken. Én deze bevolkingsgroep is daarnaast ‘goed in beeld’ bij overheidsinstanties. Maar de zogenaamde Jan(neke) Modaal-groep in onze samenleving staat niet zo duidelijk op de kwetsbaarheidsradar van overheidsinstellingen. Vangnetten en gerelateerde communicatie en informatie is deze bevolkingsgroep onbekend. Los nog van het schaamtegevoel en/of ontkennende houding die het verschijnsel ‘armoede’ met zich meebrengt.

Kortom, deze publieke oproep en ook mijn inzet in commissie en raadswerk is erop gericht om als gemeente pro-actief onze inwoners bij te staan, te informeren en waar nodig te begeleiden. Specifiek om te voorkomen dat ons gemeentelijk armoedebeleid en onze schuldhulpverlening op Jan en Janneke van toepassing wordt. De term ‘Vroeg eropaf’ is ons als gemeente niet onbekend. Nu de actie nog.