Afbeelding

Alifa gaat van naaister naar gastvrouw

Algemeen Human Interest

REEUWIJK - CAG in Reeuwijk levert al meer dan 25 jaar advies en diensten op het gebied van waterkwaliteit, luchtkwaliteit, binnenklimaat, energieverbruik en veiligheid. Het bedrijf wilde graag meer betekenen voor de maatschappij en zocht daarvoor contact met Ferm Werk en Werkgeversservicepunt Midden-Holland. Het mondde uit in een nieuwe baan voor de Syrische Alifa, die deze kans om te leren met beide handen aanpakt.

In maart ging de telefoon bij Jacqueline van der Spoel, een van de Accountmanagers Werkgeversdienstverlening van Werkgeversservicepunt Midden-Holland. Aan de andere kant van de lijn was Judith Hoogbruin van CAG. Judith wilde iemand met afstand tot de arbeidsmarkt helpen om iets bij te dragen aan de maatschappij. Jacqueline kon haar daarbij helpen. 

Samen keken ze of ze een nieuwe functie konden samenstellen uit de taken die andere medewerkers eigenlijk wel kwijt konden, een zogenaamde ‘functiecreatie’. Het lukte en ze kwamen op een pakket met verzorgende en licht administratieve taken: een gastvrouw!

Re-integratie

Het takenpakket was er, nu nog een kandidaat. Jacqueline en re-integratieconsulente Kim de Jong van Ferm Werk bekeken samen welke cliënt het beste zou passen bij dit bedrijf en deze functie. De keuze viel op Alifa uit Syrië.

In Syrië werkte Alifa in een naaiatelier en nu gaat ze bij CAG aan de slag als gastvrouw. Ze ontvangt gasten, brengt de koffie rond, houdt de keuken netjes en heeft wat lichte administratieve taken. Met deze werkzaamheden leert ze gelijk beter Nederlands! CAG heeft een laptop geregeld waarmee ze een typecursus kan volgen en als die klaar is, mag ze aan de slag met Word en Excel. Met een jobcoach van Ferm Werk werkt Alifa aan werknemersvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. 

Op 49-jarige leeftijd is ze aan het werken en leren tegelijk en voert Alifa werkzaamheden uit die ze nog nooit heeft gedaan. Ze grijpt de kans om in een ander land een nieuwe toekomst op te bouwen, met beide handen aan!

Ook iets doen?

Bent u een werkgever die ook iets wil doen voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt of een SROI-verplichting? Neem dan zeker contact op met het WerkgeversServicepunt of Ferm Werk en informeer naar de mogelijkheden.