Steiger/wachtplaats bij de Broekvelderbrug Bodegraven

Algemeen Ingezonden brief

Al geruime tijd wil de provincie Zuid-Holland een steiger/wachtplaats voor de pleziervaart bouwen bij de Broekvelderbrug te Bodegraven. Een wachtplaats moet er zijn voor de veiligheid om een boot aan te leggen als de brug defect is. Eigenlijk is dat niet meer van deze tijd, want iedere schipper weet tegenwoordig binnen 15 minuten wanneer ergens een stremming is op de vaarweg en gaat dan ook niet voor een kapotte brug wachten.

Inmiddels is er een aantal ontwerpen door de provincie en Royal HaskoningDHV gemaakt, die gaan van stuurboord naar bakboord, enz. Niemand wil die steiger achter zijn tuin en de provincie wil hem niet op de plaats waar hij omwonenden het minst hindert. Waarom kan de provincie niet uitleggen.

Een wachtplaats ligt doorgaans in de veiligheidszone van de brug, maar de provincie wil de wachtplaats buiten de veiligheidszone leggen, verder van de brug. In de strook in de Oude Rijn waar nu de wachtplaats is gepland, spelen en zwemmen vaak kinderen of ze varen daar met bootjes. Maar volgens het Binnnenvaartpolitieregelement mag je niet zwemmen bij een wachtplaats. De leus van de provincie is ‘Veilig Varen doe je Samen’. Moeten die kinderen dan maar in de vaargeul gaan varen of zwemmen? Hoezo veiligheid?

De geplande steiger is 30 meter lang heeft hoge, dikke palen en een hekwerk en kost een half miljoen euro - veel geld voor een voorziening op een plaats waar nog nooit iets is gebeurd. Een kleine steiger zoals gepland was in 2018 bij de sluis ging niet door omdat bewoners hebben geprotesteerd. Als de provincie daar een wachtplaats van 10-15 meter voldoende vond, waarom moet er bij de Broekvelderbrug dan per se een van 30 meter komen? De sluis is 1 kilometer verderop. Wachten daar dan minder boten dan voor de brug?

Het kan ook anders. Een kleine steiger voor de pleziervaart aan de bakboorzijde dicht bij de brug, in de veiligheidszone en naast een groenstrook, voldoet geheel aan de regels en eisen van Rijkswaterstaat. Niemand heeft daar last van de steiger. Boten zullen er weinig aanleggen en de nu nog aanwezige bel zal in de toekomst ook wel verdwijnen. Zwemmen bij de brug is toch al verboden en kinderen kunnen niet te ver uit de oever gewoon weer suppen of varen.

Hopelijk geeft ook de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, die eigenaar is van de brug en inspraak heeft over de voorzieningen, geen groen licht voor deze dwaze en gevaarlijke actie van de provincie Zuid-Holland.

Marja Mensinga-van Hemmen