Afbeelding

Zegt u ’t maar!

Algemeen Politici aan het woord

De laatste jaren is er veel nadruk gelegd op participatie van inwoners. Dat gaf soms de indruk dat het er in het gemeentehuis altijd aan toe gaat, zoals in de titel van deze column.

Rond allerlei vraagstukken zijn inwoners en bedrijven geraadpleegd om hun mening te geven over de meest uitlopende zaken. Dorpsraden mochten hun wensen kenbaar maken en er werden enquêtes gehouden over controversiële onderwerpen als windmolens en zonneparken. Inwoners werd geadviseerd om bij nieuwe plannen eerst met elkaar als omgeving in gesprek te gaan, zodat de gemeenteraad zou weten wat de inwoners graag zien. Voor de gemeenteraad zou het allemaal wat eenvoudiger worden, want besluiten zouden vooral in de samenleving genomen moeten worden. We gaan van buiten naar binnen werken, zo beloofden we elkaar.

Dorps- en wijkteams verrichten hierin nuttig werk en hebben veel zaken onder de aandacht gebracht waar de gemeenteraad haar voordeel mee kan doen. Sommige plannen zijn goed doordacht en breed besproken voordat de gemeenteraad tot besluitvorming overgaat en daardoor gaan veel initiatieven dan ook als hamerstuk door. Toch zijn soms mooie en goedbedoelde voorstellen niet of nog niet uitgevoerd. Als raadsleden van de SGP hechten we veel waarde aan wat we horen uit de samenleving, maar soms moeten ook wij NEEN zeggen. Bestaande wetten en regels kunnen in de weg staan en zeker de komende jaren is er daarnaast bijzonder weinig geld beschikbaar voor nieuwe initiatieven.

Soms gebeurt het ook dat er verschillende geluiden komen uit de samenleving en komen inwoners er onderling niet uit. De gemeenteraad moet dan knopen doorhakken. De uitspraak ‘Zegt u ’t maar’ kent dus zijn beperkingen.