Verdeelde meningen over locatie nieuwe brandweerkazerne Driebruggen

Politiek Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Op 21 september zal de commissie Ruimte de verplaatsing van de brandweerkazerne in Driebruggen bespreken. Vorige week gaven drie insprekers al hun visie op deze verplaatsing tijdens de inspraakraad. De verhalen van de drie insprekers met in totaal twee verschillende meningen zullen de discussie voeden in de genoemde commissievergadering.

door Bert Verver

De private eigenaar van de huidige brandweerkazerne heeft de huur opgezegd, omdat op die locatie woningen worden gebouwd. De kazerne moet dus verplaatsen. Indien de gemeente akkoord gaat, wordt de nieuwe kazerne door de Veiligheidsregio Midden-Holland gebouwd op de gronden naast de voetbalkooi aan de Groendijck. 

De gemeente heeft enkele omgevingsonderzoeken uitgevoerd en een ontwerp-bestemmingsplan. De locatie lijkt technisch een goede plek.

Historische en culturele waarde

De eerste insprekers, de heer en mevrouw Tempelman, bestreden echter de planologische logica van de onderzoeken. Volgens hen heeft de veiligheidsregio zes voorkeurlocaties benoemd en zij uitten hun twijfels of die allemaal daadwerkelijk onderzocht waren. Volgens het echtpaar Tempelman voelen de bewoners van het Westeinde zich onvoldoende betrokken bij de planvorming. Als belangrijkste argument tegen de geplande locatie voerden ze aan dat het perceel binnen het ‘beschermd dorpsgezicht met hoge historische en culturele waarde’ valt. De bouw van een 9-10 meter hoge kazerne zou het open karakter aanpassen. De insprekers riepen op om echt werk te maken van burgerparticipatie en het plan voor de kazerne op te nemen in een integrale visie voor de ruimtelijke ontwikkeling van het dorp.

Frustratie

Als tweede inspreker liet de heer Zwanenburg, die aan het Westeinde het dichtst bij de nieuwbouwlocatie woont, duidelijk merken het niet eens te zijn met de gang van zaken. Volgens hem heeft de gemeente een slim schaakspelletje gespeeld, waaraan hij als betrokkene bij de ontwikkeling van de bouwlocatie zonder het in de gaten te hebben heeft meegespeeld. Ook hij had grote landschappelijke bezwaren en gaf aan zich zwaar benadeeld te voelen. Hij beraad zich op een planschadeprocedure als de brandweerkazerne wordt gerealiseerd.

Kievitlaan

Namens de bewoners van de Kievitlaan ventileerde Peter Kromwijk een geheel afwijkende mening. Een perceeltje achter de Kievitlaan behoorde tot een van de voorkeurlocaties van de Veiligheidsregio. Bij een keuze voor deze locatie zou de kazerne erg dicht op de woningen komen te liggen en de zorgen daarover zijn door de bewoners tijdig bij de gemeente op tafel gelegd. De nu gekozen locatie heeft minder impact op de omgeving, omdat er minder huizen omheen liggen, de afstand tot de bebouwing groter is en complete zichtlijnen in stand blijven. De bewoners van de Kievitlaan steunen dan ook de keuze van de gemeente.

Zoals gebruikelijk lieten de aanwezige politici het bij een aantal informatieve vragen, waarbij het opmerkelijk was dat de rol van het dorpsteam in de hele procedure niet helder kon worden gemaakt. In de commissievergadering komt daar ongetwijfeld meer duidelijkheid over.