Algemeen directeur Jan de Boer voor de elektrisch aangedreven stoomwals. Beeld: Ad van den Herik
Algemeen directeur Jan de Boer voor de elektrisch aangedreven stoomwals. Beeld: Ad van den Herik

Biologisch asfalt

Versluys Groep in 2030 klimaatneutraal 

BODEGRAVEN - De Versluys Groep is de snelweg van de verduurzaming opgedraaid en werkt in hoog tempo aan de reductie van zijn CO2-uitstoot en energieverbruik. Samen met andere mkb-wegenbouwers liet het Bodegraafse bedrijf het zogenaamde 'Harsfalt' ontwikkelen: een wegdeklaag waarbij een biologisch bindmiddel de nu nog gebruikte olieproducten vervangt. 

door Ad van den Herik


“Kom hier eens kijken," maakt Jan de Boer het spannend. De algemeen directeur van Versluys beent door zijn royaal bemeten kantoor aan de Dammekant, zwaait de lamellen opzij en gebaart naar de buitenruimte. “Dat is nog een ouderwetse stoomwals. Ik denk dat die uit de jaren 30 is." Het is een relikwie van het familiebedrijf dat in 2023 zijn 125-jarig bestaan hoopt te vieren. “Hij doet het trouwens niet meer hoor," voegt hij er nog lachend aan toe.

Groter kan het contrast bijna niet zijn: een bijna 100-jarige stoomwals die steenkolen verslond - en dus CO2 uitbraakte - afgezet tegen de twee walsen van nu die Versluys liet elektrificeren. Of neem de drie nieuwe vrachtauto’s die op waterstof rijden, waarmee Versluys een deel van haar transport regelt. En dan hebben we het nog niet over het duurzame kantoor dat met zijn zonnepanelen zelfvoorzienend is. Sterker nog: “We leveren de helft terug aan het net," klinkt het trots.


Menselijke maat

Jan maakte op 1 januari 2021 een carrièreswitch. De Noord-Hollander gaf zijn functie als voorzitter-directeur van KWS (onderdeel van VolkerWessels) op om Teus de Wit op te volgen als algemeen directeur van Versluys. De vertrekkende en komende man kenden elkaar uit de wegenbouwwereld. Jan hoefde niet lang na te denken over het aanbod om de leiding van het Bodegraafse familiebedrijf op zich te nemen. “Bij Versluys draait het om de menselijke maat. We zijn goed voor onze ongeveer 190 eigen mensen, onze aandeelhouders en onze klanten," motiveert Jan zijn overstap.

En het bedrijf blijft groeien. Het verwerken van zo’n 150.000 ton asfalt op jaarbasis rekent Versluys wegenbouw tot zijn corebusiness. Toch is het vooral de tak met verkeerstechniek die uitdijt en die inmiddels is ondergebracht in een eigen bv. Niet alleen levert Versluys verkeerslichten en -borden, het bedrijf verleent ook hand- en spandiensten, bijvoorbeeld in de vorm van het aanvragen van vergunningen. Versluys biedt een complete ontzorging voor aannemers en wegbeheerders, veelal gemeenten en nutsbedrijven. “Je ziet dat een straat vaak moet worden opengebroken voor de aanleg van kabels. Dat is echt een groeiende business,"’ benadrukt Jan.


Bio-asfalt

Terug naar de duurzaamheidsopgave waar de wegenbouwbranche voor staat: Rijkswaterstaat hoopt in 2030 zonder schadelijke uitstoot te opereren, een ambitie die ook wegenbouwers koesteren. Samen met andere mkb-wegenbouwers liet Versluys daarom 'harsfalt' ontwikkelen. "In asfalt zit nu nog bitumen verwerkt die uit ruwe olie komt. Die hebben we vervangen door een biologisch bindmiddel, een mix van biologische oliën, hars en lignine," legt Jan uit.

Er liggen inmiddels twee proefstroken in Nederland, "waarvan wij er eentje hebben aangelegd in de gemeente Oude IJsselstreek, een klant van ons." Overigens duurt het nog wel even voordat automobilisten zo'n duurzaam wegdek onder hun wielen voelen. "In Nederland kennen we een strenge regelgeving voor wegen. Het asfalt moet veilig zijn bij het gebruik. We moeten bijvoorbeeld kijken hoe dit asfalt zich houdt gedurende een paar winters."


Top drie

Tot slot nog een gewetensvraag aan Jan, namelijk of hij lijdt aan een milde vorm van beroepsdeformatie? Scant hij als een wegenbouwer de zwarte toplaag als hij in de auto zit voor woon-werkverkeer, familiebezoek of op vakantie? "Zeker. Ik kijk altijd naar het wegdek, de belijning en of er schade is opgetreden," lacht de directeur, om er direct aan toe te voegen dat we ons in Nederland in onze handen mogen knijpen. "De wegen liggen er prachtig bij. Als het om de kwaliteit van wegen gaat, staat Nederland in de top drie van de wereld. En om dat zo te houden is goed onderhoud ontzettend belangrijk."




'Bij Versluys draait het om de menselijke maat'