Beeld: pexels.com
Beeld: pexels.com

Beleef de vogeltrek over Bodegraven

BODEGRAVEN - Op zaterdag 1 oktober doen de vogeltellers van telpost Weideveld mee aan de internationale vogelteldag: de EuroBirdwatch. Het najaar is dé tijd van het jaar om een recordaantal vogels te zien. Veel vogels die in onze omgeving hebben gebroed trekken nu naar het warmere zuiden. Vanuit het hoge noorden komen vogels naar ons land om te overwinteren of ze trekken door ons land.

Begin van de maand september is op de telpost weer een nieuw najaar afgetrapt met mooie groepen purperreigers (in de avond), zwaluwen, lepelaars en ook echt zeldzame soorten zoals een zwarte ibis, een zwarte ooievaar en twee roodpootvalken.

De afgelopen dagen werden al paapjes gezien aan de rand van Bodegraven. Dit is een klein, insectenetend vogeltje, dat niet in Nederland broedt. Tijdens de voorjaars- en met name de najaarstrek kunnen deze schaarse vogeltjes ineens opduiken op rommelige, kruidenrijke veldjes. Aan de rand van Weideveld, in het verlengde van de Hortus Populus ligt zo'n veldje. De vogeltjes zijn vanuit het Limespark redelijk goed te zien met een verrekijker.

Zaterdag 1 oktober vindt de telling van 7.30 tot omstreeks 15.00 uur (beetje afhankelijk van het weer) plaats. Iedereen is van harte welkom om een poosje mee te doen!

Beeld: pexels.com