Beeld: Eke Vos
Beeld: Eke Vos Foto:

Klusclub de Breevaart

Je hobby in praktijk brengen is genieten!


REEUWIJK - Afgelopen zomer bestond klusclub De Breevaart 12,5 jaar. Gelegenheid voor een feestje! Laten we wat meer te weten komen over deze groep enthousiaste vrijwilligers. Want dat zijn ze!

door Eke Vos


Kijk op Bodegraven-Reeuwijk ging in gesprek met voorzitter Bart Doornekamp en secretaris Hetty de Bruijn. Het huidige bestuur kent, naast een voorzitter en een secretaris, een penningmeester (Helga Doornekamp), tweede secretaris Joon Groefsema en zeker niet onbelangrijk: de kluscoördinator Marieke Wolswijk. De eerste vraag: hoe komt een klusclub in Bodegraven eigenlijk aan de naam 'De Breevaart'? Die ligt immers in Reeuwijk-Brug. Voorzitter Bart en secretaris Hetty hebben hun antwoord snel klaar: “Toen de club is opgericht woonde de oprichter aan de Breevaart. Dus de naam was snel gevonden.”


Klussen als hobby

Wat houdt dat eigenlijk in, een 'klusclub'? Het antwoord is simpel: klussen in en om het huis als hobby. Trots vertelt Bart dat de vereniging ruim tweehonderd leden heeft verspreid over alle kernen binnen de gemeente. Vijftien leden zijn daadwerkelijk klusser, waaronder Bart zelf. Andere leden kunnen bij hen klussen aanvragen. En ze hebben het druk! Dit jaar zijn al 180 klusjes uitgevoerd. De klussers verhelpen bijvoorbeeld verstoppingen van gootstenen, hangen schilderijen op, vervangen lampjes of repareren ze en ook kleine verfklusjes doen ze. Ze plakken een tochtstrip, repareren een kraan of plaatsen een nieuwe.


Ook zijn er een paar 'tuinmannen'. Die halen onkruid weg, doen klein snoeiwerk of ruimen de tuin op voor bijvoorbeeld de winter. De klusjes duren meestal maximaal 3 uur. Is er meer werk nodig, dan komt de klusser een volgende dag terug. Hij neemt bovendien zijn eigen gereedschap mee. Dat werkt immers het plezierigst!


Hechte groep

De klussers vormen een hechte groep. Hetty: ”We komen elk jaar een keer bij elkaar onder het genot van een borrel. Eén keer per jaar is er een ledenvergadering afwisselend in Reeuwijk of Bodegraven, de kernen waar de meeste leden wonen."


Klussen weer op gang

Het 12,5-jarig jubileum is gevierd in Rijngaarde in Bodegraven. Het was erg gezellig en iedereen is blij dat na twee moeilijke Covid-jaren alles weer een beetje op gang komt.


Dat betekent ook dat nieuwe klussers welkom zijn! Bent u een beetje handig, helpt u graag iemand met een klusje en wilt u de tijd daarvoor zelf indelen? Dan bent u welkom bij de club! Neem contact op met Hetty de Bruijn via 06-29388987 of mail naar secretarisbreevaart@gmail.com.

Beeld: Eke Vos
Beeld: Eke Vos
Beeld: Eke Vos