Beeld: pexels.com
Beeld: pexels.com

Houvast

Algemeen Meditatief Cursief

Bij mij blijven nog een aantal woorden hangen uit het begin van de Troonrede 2022. Een somber begin: “Wij leven in een tijd van tegenstrijdigheden en onzekerheid.”

Maar even later klonk ook een ander woord. “Houvast”. Je spitst je oren en hoort hoe de Koning ons vervolgens herinnerde aan een tijd van wederopbouw en dreigend onheil. Een oproep om samen verder te komen: veerkracht van toen is ook nu nodig.

Het zal u niet verbazen dat een predikant dan in gedachten teruggaat naar dat eeuwenoude boek -de bijbel, waarin Gods woorden voor deze wereld klinken. Neem nu het zogenaamde psalmenboek, halverwege de bijbel. Daarin staan liederen en gebeden van schrijvers die hun hart uitstorten voor God, en bovendien ook beschrijven hoe ze zelf ook nog al eens bijdragen aan tegenstrijdigheden. Welk houvast hebben zij dan?

Neem nu bijvoorbeeld Psalm 37. Die laat ook dat beeld zien van moeite en verdriet. En over verlangen. Verder roept de psalm ook op om met je eigen boosheid voorzichtig te zijn. Wat levert het op? Ten diepste ‘ schildert’ deze psalm ons dat we er maar eens goed de tijd voor moeten nemen ons te bezinnen op wie wij zijn, en wie God is. En dat God voorziet. Houvast.

Hoe dan, zul je vragen? Het meest wonderlijke van God vind ik dat Hij ervoor koos om als mens op aarde te komen. En dat deze Jezus Christus ons opriep om Hem na te volgen. Door liefdevol en eerlijk naar elkaar om te zien. Okay, dat gaat met vallen en opstaan. Maar, Jezus deed het gewoon zelf voor, dat helpt. Een Bijbel vol met voorbeelden. En Hij wist nog wat anders: alleen is maar alleen. Zoek elkaar op. En Hij gaf ons plek en tijd om dat te doen, nog steeds. Zo komen we in al onze kerken nog steeds samen om elkaar te zien, met de ogen van Jezus. En elkaar te helpen. Om houvast te zijn voor elkaar, met de hulp van God.

Stapt u/jij met die gedachte de kerk maar eens binnen. Lees met elkaar zo’n psalm. Of vraag iemand het voor jou te doen.

Ds. Theo Overbeeke, Predikant Hervormd Reeuwijk