Juf Ineke bij illustratie kinderboekenweek thema ' Giga groen'. Beeld: Marysol van 't Hoog
Juf Ineke bij illustratie kinderboekenweek thema ' Giga groen'. Beeld: Marysol van 't Hoog

‘The Masked Reader’ in Kinderboekenweek

Algemeen Human Interest

REEUWIJK – (Voor)lezen is belangrijk. Je leert nieuwe woorden, het is goed voor je taalontwikkeling én je maakt gebruik van je fantasie. Juf Ineke Spee van OBS De Venen bedacht een ludieke manier om kinderen nieuwsgierig te krijgen en lezen aantrekkelijker te maken: tijdens de Kinderboekenweek van 5 t/m 16 oktober geven gemaskerde lezers (digitaal) act de présence en barst de strijd los om de docenten te ontmaskeren. 

door Marysol van ’t Hoog

Ineke Spee, ook wel bekend als ‘de toverjuf’, is al bijna 50 jaar werkzaam in het basisonderwijs. Vol passie vertelt zij over het vak, ‘haar kinderen’ en het belang van lezen. “Voorlezen is belangrijk, niet alleen in het basisonderwijs. Lezen is voor iedereen. Het vergroot de woordenschat, ontwikkelt de taalvaardigheid, stimuleert het denken en verbeelden en traint de concentratie.” 

Dat de doorgewinterde kleuterjuf nog iedere dag op zoek is naar nieuwe manieren om leerlingen te inspireren blijkt wel uit de wijze waarop dit idee is ontstaan. “Ik werd wakker met het idee. Er liggen 150 dozen met verkleedkleren op school in opslag, deze heb ik in de loop der jaren verzameld. Dit knoopte ik aan het populaire televisieprogramma ‘The Masked Singer’ en de aanstaande Kinderboekenweek. Daarmee was The Masked Reader geboren.”

‘Ik hoop dat mensen in de Jumbo aan elkaar vragen wie er achter ‘de Bij’ zit’

Enthousiast team

Na groen licht van de directie kon Ineke meteen rekenen op steun van 

collega Bart, IT-specialist. Na overleg met haar collega van de projectgroep Kinderboekenweek stuurden zij een mail rond waarin zij de leerkrachten uitnodigden om deel te nemen aan dit bijzondere project. “Binnen 10 minuten hadden tien collega’s zich opgegeven. Ik ben waanzinnig trots. Niet alleen op het idee, maar met name op ons team. Ik vind het geweldig dat alle collega’s meteen zo enthousiast reageerden en hiervoor tijd hebben vrijgemaakt.”

Meer dan een verkleedpartij

The making of The Masked Reader is meer dan een verkleedpartij. Leerkrachten zijn gewend om voor een groep te spreken, maar niet zozeer om voor de camera te verschijnen. Om hen enigszins op hun gemak te stellen konden de leerkrachten zelf uit de 150 dozen met kostuums hun personage bepalen alsmede het te lezen boek. De gemaskerde lezers werden vervolgens vastgelegd en tegen een grappige achtergronden zijn geplaatst. Daar kwam technisch ook nog heel wat bij kijken. “Zelfs stemmen zijn vervormd! Zonder de inzet van Bart had dit alles niet gekund,” aldus Ineke.

De line-up is als volgt (in willekeurige volgorde): de kwal, de bij, de leeuw, het kruidenvrouwtje, de gorilla, de motormuis, Superman, het monster, de papegaai, de wielrenner en catwoman. Eén collega buigt zich nog over het kostuum.

Spel voor jong en oud

Door de school zijn posters opgehangen om The Masked Reader aan te kondigen. Gedurende de Kidnerboekenweek krijgen alle groepen de video’s met de Masked Readers te zien. Ineke: “Ze zullen op het puntje van hun stoel zitten met een oor tegen het scherm in de hoop een stem te herkennen.” De video’s worden ook met de ouders gedeeld. “Zou het niet mooi zijn als ook zij fanatiek worden en het spel thuis wordt doorgespeeld? Wie weet gaan ouders ook vaker gekke stemmetjes opzetten bij het voorlezen.”

Het blijkt nog niet eenvoudig te raden. Collega Ellen kent iedereen in het team als geen ander en had er slechts één ontmaskert. “Wie de meeste Masked Readers weet te herkennen, wint een prijs. Wat de prijs is, dat blijft nog even een verrassing.”

Het thema van de Kinderboekenweek van dit jaar is ‘Gi-ga-groen’. De week staat daarmee in het teken van de natuur: ‘buiten is er van alles te ontdekken en te doen’. De Venen sluit af met een boekenbeurs.