Groen licht voor Welkoop-locatie

Algemeen Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De commissie Ruimte boog zich vorige week over het bouwplan voor de voormalige Welkoop-locatie aan de Doortocht in Bodegraven. Het plan kon op de steun van nagenoeg alle fracties rekenen.

door Bert Verver

De vervallen Welkoop-locatie aan de Doortocht in Bodegraven is al jaren een doorn in het oog van omwonenden en de gemeente. Het plan is om op die locatie 27 grondgebonden woningen te bouwen, te weten tien vrije-sectorkoopwoningen, veertien vrije-sectorhuurwoningen en drie middeldure huurwoningen. 

Om de bouw mogelijk te maken moest het bestemmingsplan worden aangepast. Van de zijde van de omwonenden waren geen reacties tegen de aanpassing binnengekomen, maar de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap Rijnland vroegen wel aandacht voor respectievelijk het biotoop aan de molen De Arkduif en de positie van een afvalwater- transportleiding. Met enkele aanpassingen in het plan wordt aan beide aspecten tegemoet gekomen. 

Niet genoeg sociale huur

Uit de commissie klonk waardering voor het plan, maar er was ook kritiek dat er niet genoeg sociale huurwoningen worden gerealiseerd. Het streefpercentage van 25 procent wordt niet gehaald. Bert Oudenaarden (PvdA) was de eerste die dit probleem aankaartte en hij kreeg daarbij bijval van Milou Visch (GroenLinks) en Hennie Castelein (BBR), die vond dat de gemeente weer te veel gekeken had naar de wensen van de ontwikkelaar. Zij wees er ook op dat de woningen wel erg dicht op de weg kwamen te staan. Wethouder Dirk-Jan Knol gaf toe dat het bouwplan niet helemaal aansloot bij de Woonvisie, maar zei ook dat de planvorming al heel lang liep en dat de gemeente geen eigenaar was van de grond. Het percentage van 25 procent sociale huurwoningen moest verder berekend worden over alle bouwplannen, niet alleen over dit project.

De verwachting is dat het plan als hamerstuk naar de raad gaat, waarbij de PvdA waarschijnlijk nog met een stemverklaring komt.