Beelden: photos by Leonie
Beelden: photos by Leonie Foto:

Bijzondere reünie Unifillers


REEUWIJK - Een bijzondere reünie vond afgelopen zaterdag plaats in Reeuwijk: lichting 1980 van de Unifillers kwam bijeen om te herdenken dat de manschappen veertig jaar geleden werden uitgezonden naar Libanon. Vanwege corona moest dit jubileum twee jaar worden uitgesteld. De Reeuwijkse zakenman Peter van Os, die deel uitmaakte van deze lichting, tekende grotendeels voor de organisatie.

door Henri Stolwijk


Van Os is heel duidelijk over het nut van een dergelijke reünie: “Naarmate je ouder wordt kun je over je ervaringen daar alleen maar praten met degenen die er zijn geweest. Anderen begrijpen niet wat je hebt doorgemaakt. Wij hebben met en voor elkaar gestreden, dat schept een band voor het leven.”

Begin 1979 gaf Nederland gehoor aan een oproep van de Verenigde Naties om militairen ter beschikking te stellen van de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon. Het 44e pantserinfanteriebataljon uit Zuidlaren werd in maart van dat jaar uitgezonden.


Blauwe baret

In totaal zouden tot oktober 1985 9.000 Nederlandse militairen (beroeps, dienstplichtigen en vrijwilligers) volgen en enige tijd dienen in het Midden-Oosten. De meesten waren rond de 19 en 20 jaar oud, wisten nauwelijks waar ze aan begonnen. De blauwe baret die hen onderscheidde wordt nog steeds met trots gedragen. De vredesmacht UNIFIL richtte observatieposten en checkpoints in, patrouilleerde en voerde gerichte militaire interventies uit om de oorlogszuchtige partijen te scheiden en af te schrikken

Opdracht was een gedemilitariseerde zone tussen Israël en de PLO vrij te houden, wat op papier wellicht gemakkelijk lijkt, maar in de praktijk een zware klus bleek. Joden en Palestijnen haatten elkaar en zochten voortdurend de confrontatie: Israeli’s zouden willen oprukken naar Beiroet en de Palestijnen infiltreerden regelmatig in wat zij als bezet gebied beschouwden.


Afschrikking en ondersteuning

Peter van Os over die tijd: “Wij kregen een opleiding van acht maanden, daarna mocht je zelf kezen of je vier of zes maanden wilde worden uitgezonden.” In legertaal bemanden de 30 man van deze lichting Post 723 in Jibal al Butm, ze beschikten ter afschrikking en ondersteuning op afstand onder meer over Alfa mortieren. Van hen bezochten er 24 de reünie, drie zijn inmiddels overleden en drie anderen waren niet in de gelegenheid te komen.


Anno 2022 krijgen de veteranen die in oorlogsgebieden opereerden ook in ons land steeds meer aandacht en waardering, maar lange tijd was dat zeker niet het geval. Internationaal geldt dat al langer: in 1988 werd aan de 13 VN-vredesmachten die tussen 1948 en 1988 een vredesoperatie uitvoerden de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Militairen die in die periode in het buitenland hebben gediend komen in aanmerking voor het Draaginsigne Nobelprijs, ook de reünisten in Reeuwijk dragen dat met gepaste trots.

De groep waarvan Van Os deel uitmaakte hield zelf al sinds 2001 reünies in verschillende steden. In 2015 gebeurde dat voor de eerste keer in Reeuwijk. Vrienden en zakenrelaties van Van Os waren daarvan zo onder de indruk dat ze besloten de bijeenkomsten te sponseren. Vanwege het (uitgestelde) 40-jarig jubileum werd extra groot ingezet, opnieuw met financiële ondersteuning van sponsors uit het netwerk van Van Os. Na het officiële gedeelte, onder meer met het spelen van de Last Post, werd uitgebreid gevaren op de plassen en namen veteranen en sponsoren deel aan een barbecue. De nacht werd doorgebracht in legertenten.


Voor Peter van Os houdt het hierbij niet op: als animator van de Contactgroep Bodegraven-Reeuwijk voor oud-strijders is hij een van de drijvende krachten achter een viermaandelijkse bijeenkomst voor veteranen van vredesoperaties uit onze gemeente. “We weten dat het nodig is, hier kunnen we ervaringen uitwisselen die anderen nooit zullen begrijpen. Alle lichtingen zijn welkom.”


Voor geïnteresseerden: Peter van Os is bereikbaar op telefoonnummer 06-53639160.

Ceremonieel onderdeel van de bijeenkomst.
De reünisten dragen de blauwe baret als symbool voor hun band.
Afbeelding
Beeld: photos by Leonie
Beeld: photos by Leonie
De reünisten dragen de blauwe baret als symbool.
Ceremonieel onderdeel van de bijeenkomst.
Beelden: Photo's by Leonie
Beeld: Photo's by Leonie
Beeld: photos by Leonie
Beeld: photos by Leonie