Koningsdag 2022. Beeld: Stichting Volksvermaak Reeuwijk
Koningsdag 2022. Beeld: Stichting Volksvermaak Reeuwijk Foto:

Vervolg van voorpagina

Straks twee dagen lang feest in Reeuwijk 

Stichting Volksvermaak weet inmiddels hoe zij een feestje moet bouwen. Bruisend Reeuwijk was afgelopen september weer een groot succes. Het eerstvolgende feest op de agenda is Koningsdag. Volksvermaak mag hier de Koningsnacht aan toe gaan voegen. Reeuwijkers zullen beide dagen getrakteerd worden op een mooie line-up, bekend bij jong en oud.

door Marysol van ’t Hoog

 
“Op donderdag 27 april wordt Koningsdag als vanouds uitbundig gevierd. Vanaf 2023 is het ook in Reeuwijk op woensdag 26 april al feest,” aldus een trotse Rudi Otto. “We hebben vrijwel direct groen licht gekregen. In onze gemeente gebeurt er niet bijzonder veel op evenementengebied en we zijn dan ook heel blij om dit voor ons dorp te mogen organiseren.”

Dennis van der Made, net als Rudi bestuurslid van de Stichting, vult aan: "Koningsdag zet je voor slechts één dag helemaal op poten. Met een Koningsnacht erbij hebben we ook hier twee dagen profijt!”


Kostenplaatje

Dennis schetst het plaatje: "De kosten in de evenementenbranche stijgen de pan uit, het is eigenlijk niet meer te doen. Alleen al de kosten voor de huur van het licht en geluid is zo'n 30 tot 40 procent gestegen ten opzichte van Koningsdag 2019. Door een feestavond aan Koningsdag vooraf te laten gaan, kunnen we efficiënter met de kosten en organisatie omspringen dan wanneer we ervoor zouden kiezen om op een ander moment een feest te houden.” Voorop staat dat de stichting de Reeuwijkers een goed feest wil bieden. Rudi: "Elk feest kost geld, maar als wij een evenement draaien, dan moet het goed staan en hoogwaardig zijn.” 

Rudi stelt dat de subsidieverstrekking binnen de gemeente onevenredig is verdeeld tussen Bodegraven en Reeuwijk. "Het verschil is schrikbarend groot. We zijn al 5 jaar aan het lobbyen, waarbij we al drie keer een verzoek hebben ingediend tot gelijktrekking met de subsidie die de Evenementen Commissie Bodegraven krijgt. We wachten reeds enige tijd op de herbeoordeling. Dit heeft te maken met het ingaan van het nieuwe subsidiebeleid Evenementen." Dennis vult aan: "Maar zo is het altijd wat. De ene keer vernemen we dat de vorming en zitting van de nieuwe gemeenteraad reden is van uitstel van besluitvorming, de ander keer is het te wijten aan de aanstelling van een nieuwe burgemeester.” Rudi: "Het contact met de beleidsmakers is overigens goed. Ook hebben we kunnen rekenen op een extra bijdrage in de beveiligingskosten, aangezien er onvoldoende politiecapaciteit beschikbaar was.”


Programma

Reeuwijkers worden beide dagen getrakteerd op een mooie line-up, bekend bij jong en oud. Rudi: “We weten zeker dat het zal aanslaan, want wij weten wat Reeuwijk wil. Met dank aan de sponsoren, met wie we goede afspraken hebben, komen we weer tot een gaaf programma met waanzinnige artiesten en coverbands. We hebben zelfs toffe special-effects om het helemaal af te maken.”

Nieuw dit jaar is ook de hoofdsponsor. Rudi: “In 2023 verwelkomen we B5 Beveiligingstechniek als hoofdsponsor. Maar iedere sponsor, klein of groot, doet ertoe.” Dennis: “Ook de grote schare trouwe vrijwilligers zijn natuurlijk goud waard. Zonder hen geen feest.”


Eindtijd ter discussie

Het blijkt dat de gemeente nog geen klap gegeven heeft op de eindtijd van Reeuwijks Koningsnacht. "Koningsdag is een feestdag en zien wij als weekenddag, dus je zou denken dat we een vergunning kunnen krijgen tot 00.00 uur. Niets is minder waar. Koningsnacht valt op een woensdag, een doordeweekse dag. Zo wordt er gesteld dat we om 23.00 uur uitgefeest moeten zijn.” 

Dennis vertelt verder: "De burgemeester zou in september een besluit nemen, maar we zijn nog in afwachting. Bodegraven gaat tijdens de Najaarsmarkt op vrijdag overigens zelfs door tot 00.30 uur, ‘een uitzondering'. Wij horen op onze beurt dat de normen en kaders nog vastgesteld moeten worden. Ik vind: ‘gelijke monniken, gelijke kappen'."

Het verschil in eindtijd zorgt voor ongelijkwaardige afspraken en betekent minder lang feestgedruis voor het publiek. Daarbij komt dat de organisatie in dat ene uur ongeveer 7500 euro aan drankjes zou kunnen omzetten. "Dat geld hebben wij als stichting hard nodig. Immers, onze festiviteiten en optredens zijn gratis bij te wonen en dat houden we graag zo. Stichting Volksvermaak is er met en voor het dorp.”


Vertrouwde Koningsdag

Op Koningsdag is er het vertrouwde programma, waarbij er voor jong en oud van alles wordt georganiseerd rond Zalencentrum De Brug, de Dunantlaan en Miereakker. Het programma begint om 9.00 uur 's ochtends. Voor meer informatie en het volledige programma zie: volksvermaakreeuwijk.nl.

Koningsdag 2022. Beeld: Stichting Volksvermaak Reeuwijk